Cârtiţele de la metroul de Drumul Taberei, pregătite pentru ultimele săpături. Sf. Varvara a fost scoasă la suprafaţă (FOTO)
Cârtiţa „Varvara”, care a săpat tunelul de legătură dintre magistralele de metrou 1 şi 5, a fost scoasă la suprafaţă săptămâna aceasta şi urmează să fie mutată la staţia Eroilor 2. Mastodontul va porni apoi în ultima sa „călătorie” din subteran pentru realizarea metroului de Drumul Taberei.
Compania de transport utilaje grele Felbermayr a început lucrările de mutare a „cârtiţei” Varvara, care lucrează pe magistrala V a metroului, potrivit unor imagini postate pe pagina de Facebook a revistei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” (galerie foto)
„Am scos-o din tunel. În etapa următoare, vom muta utilajul din zona de parcare în staţia Eroilor 2″, a explicat pentru ECONOMICA.NET Marius Tudose, reprezentant al Felbermayr în România.
El estimează că operaţiunea de mutare va fi încheiată în acest weekend. Astfel, mastodontul va fi plasat înapoi în staţia Eroilor 2, de unde a pornit iniţial pentru a săpa tunelul de legătura cu staţia Eroilor existentă, de pe Magistrala 1.
Mai departe, cele două cârtiţe Varvara şi Filofteia vor săpa ultimele două tuneluri ale tronsonului de metrou Râul Doamnei – Eroilor. Astfel, acestea vor subtraversa Dâmboviţa spre parcul din faţa Operei, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex.
Potrivit acestuia, cele două tuneluri de 150 de metri, care au mai rămas de săpat, vor face legătura cu restul Magistralei 5, de la Eroilor la Pantelimon.
Udrişte estimează că săpăturile la ultimele două tuneluri ale metroului de Drumul Taberei nu ar trebui să dureze mai mult de două luni. Fostul şef al Metrorex apreciază că mai mult durează mutarea utilajelor şi scoaterea acestora din subteran, decât săpăturile efective.
Joi, 4 august 2016, şi echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine, botezat ‘Sfânta Varvara’, a intrat în zona de scoatere a echipamentului, zonă situată lângă statuia Eroilor Sanitari.
Evenimentul a marcat finalizarea tunelului de legătură dintre Magistrala 1 și Magistrala 5 de metrou. Execuţia tunelului, în lungime de 230 de metri, a început la data de 7 iulie 2016, au precizat atunci reprezentanţii Metrorex.
În data de 22 iulie 2016, echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine, botezat „Sfânta Filofteia” a realizat spargerea peretelui fronton, pătrunzând în staţia Eroilor 2.
Proiectul Magistralei 5 de metrou, unul dintre cele mai mari din perioada post-decembristă, este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – „Transport” 2007 – 2013 şi Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Cel mai recent termen anunţat de autorităţi pentru darea în funcţiune a tronsonului Râul Doamnei-Eroilor este a doua parte a anului viitor.