CAS plătită de două ori, de firmă şi contribuabil, pentru unele venituri extrasalariale obţinute din mai multe surse

Începând cu veniturile extrasalariale obţinute în anul 2023 sunt în vigoare reguli noi de stabilire şi calcul a CAS pentru oamenii care nu au CIM, ci venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, din mai multe surse, pentru care impozitul se reţine la sursă, aflaţi în următoarea situaţie: veniturile încasate de contribuabili la una dintre firmele cu care colaborează sunt cel puţin egale cu 36.000 de lei în anul 2023, în timp ce veniturile totale obţinute de persoanele fizice sunt egale sau depăşesc 72.000 de lei în acest an. CAS va fi plătită parţial de firma la care persoana fizică obţine venit total cel puţin egal cu 36.000 de lei în anul 2023 şi parţial de contribuabil, dacă venitul total realizat (din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă) se încadrează în alt plafon decât cel aferent venitului pentru care firma a reţinut CAS, arată o analiză Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.
Cristina Şomănescu - mie, 15 feb. 2023, 22:09
CAS plătită de două ori, de firmă şi contribuabil, pentru unele venituri extrasalariale obţinute din mai multe surse

Economica.net vă explică, printr-o serie de materiale, schimbările aduse Codului fiscal prin OG 16/2022 aprobată cu modificări prin Legea 370/2022 în privinţa veniturilor extrasalariale obţinute de persoanele fizice în anul 2023.

Situaţie analizată în acest articol:

Persoana fizică nu are contract individual de muncă şi obţine, din mai multe surse, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă. Veniturile totale încasate de contribuabil la una dintre firmele cu care colaborează sunt cel puţin egale cu 36.000 de lei în anul 2023 (echivalentul a 12 salarii minime brute, în vigoare în acest an). În total, veniturile obţinute din toate sursele de persoana fizică din exemplul nostru sunt egale sau mai mari decât 72.000 de lei în anul 2023.

Cât datorează pentru CAS şi cum se plăteşte contribuţia

Începând cu veniturile aferente anului 2023 e în vigoare o procedură nouă de stabilire şi plată a CAS pentru oamenii aflaţi în situaţia descrisă de Economica.net mai sus.

CAS va fi plătită parţial de firma la care persoana fizică obţine venit total cel puţin egal cu 36.000 de lei în anul 2023 şi parţial de contribuabil, dacă venitul total realizat (din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă) se încadrează în alt plafon decât cel aferent venitului pentru care firma a reţinut CAS, arată o analiză Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Întâi, amintim plafoanele de venituri extrasalariale şi bazele de calcul aferente pentru plata CAS:

primul plafonvenituri extrasalariale cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv în anul 2023 (echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv, în vigoare în anul 2023);
al doilea plafon venituri extrasalariale cel puţin egale cu 72.000 de lei în anul 2023.

Bazele de calcul pentru CAS în cazul veniturilor din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, reglementate prin articolul 137 alineatul (1) literele b) şi b^1), sunt:

bază de calcul de cel puţin 36.000 de lei pentru primul plafon;
bază de calcul de cel puţin 72.000 de lei pentru cel de-al doilea plafon.

Categoriile de venituri extrasalariale pentru care se datorează CAS, reglementate prin articolul 137 alineatul (1) literele b) şi b^1):

b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67, cu excepţia celor din vânzarea energiei electrice de către prosumatorii, persoane fizice, altele decât cele organizate conform OUG nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrică cu care respectivii prosumatori au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, dacă centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le deţin au puterea electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum;
b^1) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 70, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 72 alin. (3);

Exemplu de calcul

Contribuabilul nu are contract individual de muncă şi obţine, din mai multe surse, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă. La una dintre firmele cu care colaborează, persoana fizică încasează venit total de 37.000 de lei în anul 2023. Veniturile extrasalariale obţinute din toate sursele de persoana fizică din exemplul nostru sunt egale cu 73.000 de lei în anul 2023.

Cine plăteşte şi cât datorează pentru CAS

Pe de o parte, firma la care contribuabilul obţine venit total de 37.000 de lei în 2023 îi va reţine şi îi va vira CAS la Fisc, lunar, prin intermediul declaraţiei 112, potrivit Codului fiscal actualizat, analizat de Economica.net.

CAS datorată de firmă în situaţia analizată se ridică la 9.000 de lei în anul 2023. Valoarea rezultă din aplicarea cotei CAS de 25% la baza de calcul aferentă plafonului în care se încadrează venitul de 37.000 de lei.

Venitul de 37.000 de lei se încadrează în primul plafon.

  • Primul plafon – venituri extrasalariale cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv în anul 2023 (echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv, în vigoare în anul 2023);
    Baza de calcul pentru CAS aferentă primului plafon de venit este cel puţin egală cu 36.000 de lei, după cum am arătat mai sus.

Ce înţelegem prin bază de calcul cel puţin egală cu 36.000 de lei

Codul fiscal le permite contribuabilului şi plătitorului de venit să aleagă împreună venitul la care firma plăteşte cota CAS, cu menţiunea că acest venit trebuie să fie cel puţin egal cu 36.000 de lei.

Pentru lizibilitate şi ca să fie limpede cum se determină valoarea totală a CAS din exemplul nostru, vom considera că plătitorul de venit achită CAS în valoare de 9.000 de lei în 2023, contribuţie aferentă venitului de 37.000 de lei obţinut de contribuabilul din exemplul nostru.

Pe de altă parte, şi contribuabilul are obligaţia să plătească CAS fiindcă venitul său cumulat din toate sursele (în total 73.000 de lei în anul 2023) se încadrează în alt plafon decât cel pentru care firma i-a achitat CAS, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.

Cum determinaţi cât trebuie să plătiţi CAS

Întâi, veţi cere plătitorului de venit un document care să ateste suma totală reţinută de firmă şi virată la Fisc, prin D112, pentru CAS aferentă contractului în baza căruia aţi obţinut 37.000 de lei net în anul 2023.
Suma totală aferentă CAS reţinută şi plătită de firmă pentru contractul antemenţionat e de 9.000 de lei, după cum am arătat mai sus.

Stabiliţi în ce plafon se încadrează veniturile extrasalariale totale, cumulate din toate sursele, obţinute în anul 2023.

Venitul total de 73.000 de lei în anul 2023 se încadrează în cel de-al doilea plafon reglementat de Codul fiscal.
Baza de calcul aferentă celui de-al doilea plafon este cel puţin egală cu 72.000 de lei. Pentru lizibilitate, vom alege plata CAS la baza de calcul de 72.000 de lei.
Contribuţia de asigurări socială totală aferentă venitului de 73.000 de lei e de 18.000 de lei. Valoarea rezultă din aplicarea cotei CAS la baza de calcul de 72.000 de lei.

Cât veţi plăti CAS prin declaraţia unică

Contribuabilul va plăti, prin declaraţia unică, diferenţa dintre valoarea totală a CAS datorată pentru veniturile sale extrasalariale din anul 2023 (18.000 de lei) şi suma totală plătită de firmă pentru CAS (9.000 de lei).
9.000 de lei va achita persoana fizică la Fisc, pentru CAS, prin intermediul declaraţiei unice, în anul 2024, pentru definitivarea contribuţiilor datorate pentru veniturile realizate în anul 2023.

Temei juridic

Articolul 151 din Codul fiscal
(5) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net sau brut, după caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. (4), să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi să depună declaraţia menţionată la art. 147 alin. (1). Declaraţia se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. În contractul încheiat între părţi se desemnează plătitorul de venit în vederea calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiei prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs. Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract. Plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării contribuţiei de asigurări sociale sunt cei prevăzuţi la articolul 72 alineatul (2) şi articolul 68^1 alineatul (2).

(6) În situaţia în care veniturile prevăzute la alineatul (5) sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alin. (4), să reţină şi să plătească contribuţia şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs. Plătitorul de venit desemnat depune declaraţia menţionată la art. 147 alin. (1) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract. Plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării contribuţiei de asigurări sociale sunt prevăzuţi la articolul 72 alineatul (2) şi articolul 68^1 alineatul (2).

(6^1) Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care s-au aplicat prevederile alineatului (6), contribuţia reţinută de către plătitorul de venit fiind aferentă unei baze de calcul mai mici decât nivelul a 24 de salarii minime brute pe ţară, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, cumulat realizat este cel puţin egal cu 24 de salarii minime brute pe ţară, au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alineatul (3^1), în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale aferente unei baze de calcul egale cu venitul ales care nu poate fi mic decât nivelul a 24 de salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. În acest caz, contribuţia reţinută de către plătitorul de venit este luată în calcul la stabilirea contribuţiei de asigurări sociale datorate de către respectivii contribuabili.

(6^2) În situaţia prevăzută la alineatul (6^1), plătitorii de venituri eliberează la solicitarea contribuabililor care au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122, o informare cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă.

(7) Prevederile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuală sau nivelul venitului brut în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă, estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, iar nivelul venitului net sau brut, după caz, cumulat realizat este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară. În această situație, contribuabilul are obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (3) la termenele și în condițiile stabilite.

(9) Dacă persoanele fizice prevăzute la alineatele (5) și (6), pentru care plătitorii de venit au obligația calculării, reținerii, plății și declarării contribuției de asigurări sociale, realizează și venituri din activități independente, pentru aceste venituri nu depun declarația prevăzută la alineatul (3) – declaraţia unică.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
Companiile farmaceutice şi producătorii de cosmetice vor avea o contribuţie semnificativă la tratarea apelor reziduale în Uniunea Europeană, conform noilor reguli care au fost convenite marţi......
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor climatice
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor ...
Lideri mondiali ai unor ţări cu economii mari, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi Brazilia, plănuiesc să ...
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ...
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis marţi pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, din cauza dezacordurilor în ...