Casa Albă a ajuns la un acord cu marile companii americane de IT pentru marcarea conținutului generat de inteligența artificială

Marile companii de IT americane implicate în proiecte de dezvoltare a inteligenței artificiale, printre care OpenAI, Alphabet și Meta, și-au luat angajamente voluntare față de Casa Albă pentru introducerea de măsuri de siguranță pentru utilizatori, precum marcarea conținutului generat de inteligență artificială, a anunțat vineri președintele Joe Biden, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 22 iul. 2023, 12:35
Casa Albă a ajuns la un acord cu marile companii americane de IT pentru marcarea conținutului generat de inteligența artificială

„Aceste angajamente sunt un pas promițător, dar avem mult mai mult de făcut împreună”, a spus Biden.

La un eveniment organizat de Casa Albă, Biden și-a expus temerile privind posibilitatea ca inteligența artificială să fie folosită în scopuri dăunătoare, spunând că „trebuie să atenți și vigilenți cu privire la amenințările din partea tehnologiilor care se dezvoltă acum” la adresa democrației americane, precizează Reuters.

Companiile care au participat la întâlnire, printre acestea numărându-se Anthropic, Inflection, Amazon și partenerul OpenAI Microsoft (MSFT.O), și-au luat angajamentul să testeze temeinic sistemele înainte de a le lansa și să împărtășească informații despre cum să reducă riscurile și să investească în securitatea cibernetică.

Înțelegerea este văzută ca o victorie a administrației Biden care depune eforturi de a reglementa noua tehnologie, care a cunoscut o creștere puternică a investițiilor și a popularității în rândul consumatorilor.

„Salutăm implicarea președintelui în reunirea industriei tehnologice pentru a stabili pașii concreți care vor face AI mai sigură, cu un grad de securitate mai mare și mai benefică pentru public”, a scris vineri compania Microsoft într-o postare pe blogul său oficial.

De când au început să fie dezvoltate progranmele de inteligență artificială care utilizează date pentru a crea conținut nou, cum ar ChatGPT, acestea au devenit foarte populare în acest an, iar politicienii din din întreaga lume au început să se gândească la cum să atenueze pericolele noii tehnologii pentru securitatea națională și economie.

Statele Unite ale Americii sunt în urmă față de UE în abordarea reglementării inteligenței artificiale. În iunie, parlamentarii UE au convenit asupra unui set de reguli prin care sisteme precum ChatGPT trebuie să dezvăluie conținutul generat de inteligență artificială, să ajute la distingerea imaginilor false de cele reale și să asigure garanții împotriva conținutului ilegal.

Liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, a cerut în iunie o „legislație cuprinzătoare” pentru a avansa și a asigura garanții privind inteligența artificială.

Congresul ia în considerare un proiect de lege care ar impune ca reclamele politice să dezvăluie dacă AI a fost folosită pentru a crea imagini sau alt conținut.

Președintele Biden, care a găzduit vineri întâlnirea cu șefii a șapte mari companii IT la Casa Albă, a declarat că lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui ordin executiv și a unei legislații bipartizane privind tehnologia AI.

„Vom vedea mai multe schimbări tehnologice în următorii 10 ani sau chiar în următorii câțiva ani decât am văzut în ultimii 50 de ani. Sincer, Asta a fost o revelație uluitoare pentru mine”, a spus Biden.

Ca parte a acestui efort, cele șapte companii s-au angajat să dezvolte un sistem care să „filigraneze” toate formele de conținut, de la text, imagini, audio, până la videoclipuri generate de AI, astfel încât utilizatorii să știe când a fost folosită tehnologia.

Acest filigran, încorporat în conținut într-o manieră tehnică, probabil că va facilita utilizatorilor să detecteze imagini sau sunete false care pot, de exemplu, să arate acte de violență care nu au avut loc, să creeze o metodă de păcălire mai bună sau să distorsioneze o fotografie a unui politician pentru a-l pune într-o lumină proastă.

Nu este clar cum va fi evident filigranul în partajarea informațiilor.

Companiile s-au angajat, de asemenea, să se concentreze pe protejarea confidențialității utilizatorilor pe măsură ce AI se dezvoltă și pe asigurarea faptului că tehnologia nu ar eprejudecăți și nu este utilizată pentru a discrimina grupurile vulnerabile. Alte angajamente includ dezvoltarea de soluții AI la probleme științifice precum cercetarea medicală și atenuarea schimbărilor climatice.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spun liderii europeni despre planul lui Trump pentru Groenlanda
Ce spun liderii europeni despre planul lui Trump pentru Groenlanda
Statele Unite şi Europa sunt "mai puternice împreună", au declarat joi principalii doi lideri ai Uniunii Europene, Ursula von der Leyen şi Antonio Costa, după ce declaraţiile preşedintelui......
Trump se va întâlni cu Putin după ce își va lua postul în primire, după 20 ianuarie
Trump se va întâlni cu Putin după ce își va lua postul în primire, după 20 ianuarie
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat joi că se pregătește să se întâlnească cu președintele ...
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor spune că nu vor fi concedieri masive la stat, mai degrabă plecări voluntare
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor spune că nu vor fi concedieri masive la stat, mai degrabă plecări voluntare
Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a precizat că nu vor fi concedieri masive în instituţiile statului, ci doar ...
Comisarul european pentru industrie, în România: UE va continua să susțină sectorul bateriilor, dar și cel al oțelului
Comisarul european pentru industrie, în România: UE va continua să susțină sectorul bateriilor, dar și cel al oțelului
Vom continua să susținem, la nivel european și la nivelul Comisiei Europene, sectorul bateriilor, mai ales investițiile ...