Securitatea informatică, în special furturile masive de date guvernamentale şi private americane, atribuite de către Washington hackerilor ce operează din China, au devenit recent un subiect controversat între cele două state. Beijing neagă că ar fi la originea acestor operaţiuni.
„Considerăm că este necesar să purtăm discuţii directe şi sincere despre securitatea cibernetică cu alte state, mai ales cu China”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă în cursul unei conferinţe telefonice, cu trei zile înainte de o întâlnire între Barack Obama şi Xi Jinping în apropiere de Palm Springs, la aproximativ 160 de kilometri est de Los Angeles.
Duminica trecută, Casa Albă a confirmat că cele două state au ajuns la un acord privind desfăşurarea, începând cu luna iulie, a unor întâlniri în mod regulat la nivel înalt privind securitatea informatică şi spionajul comercial şi implementarea unor reguli de conduită comune.
„Credem că este necesar ca toate statele să respecte regulile internaţionale şi să stabilească un cod de conduită în materie de securitate informatică”, a subliniat oficialul, sub protecţia anonimatului. În opinia sa „este vorba despre adoptarea de măsuri împotriva unor acte comise de pe teritoriul (lor)”.
La rândul său, ambasadorul Chinei în Statele Unite Cui Tiankai a declarat într-un interviu pentru ediţia de marţi a revistei „Foreign Affairs” că ţara sa este şi ea victima unor asemenea intruziuni şi a respins ideea potrivit căreia operaţiuni vizând interese americane ar fi susţinute de Guvernul său.
„Un număr enorm de computere chineze, companii chineze şi administraţii guvernamentale chineze au fost de asemenea atacate de hackeri”, a spus el.
„Dacă urmărim aceste atacuri la sursă, este posibil ca unele dintre ele sau majoritatea să vină din Statele Unite. Însă nu suntem în măsură să conchidem că aceste atacuri sunt conduse sau susţinute de Guvernul american. A spune aşa ceva nu ar fi (un lucru) foarte responsabil”, a adăugat Cui.