Casa de licitaţii Grimberg, un nou spaţiu dedicat artei plastice româneşti, deschisă în Capitală

Iubitorii de artă din Capitală pot admira un nou spaţiu dedicat operelor româneşti, într-o nouă galerie şi o casă de licitaţii, deschisă sub numele Grimberg, cea mai importantă lucrare expusă fiind un tablou semnat de Nicolae Tonitza, "Fata în roşu".
Economica.net - vin, 27 sept. 2013, 20:12
Casa de licitaţii Grimberg, un nou spaţiu dedicat artei plastice româneşti, deschisă în Capitală

Inaugurarea Galeriei de Artă Grimberg a avut loc recent prin vernisajul expoziţiei „Capodopere ale picturii româneşti, între academism şi modernism”, care a adus în prim plan lucrări de artă ale unor nume celebre, precum Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Constantin Artachino, Nicolae Vermont, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Ion Ţuculescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Leon Alexandru Biju, Tibor Erno, Jozsef Klein şi Corneliu Baba.

„Mi-am propus să deschid această galerie de artă şi casă de licitaţie din dorinţa de a continua activitatea mea în câmpul artelor vizuale, începută acum mai bine de 20 de ani, activitate legată de o pasiune şi mai veche a mea, pasiunea pentru literatură. Deşi am fost îndrumat de către familie către o carieră inginerească, înclinaţia către domeniul umanist a prevalat. Încă de dinainte de Revoluţie umblam prin anticariate, căutam şi citeam cărţi frumoase, colecţionam stampe japoneze viu-colorate. Din acest motiv, un anticar bătrân, care avusese vreme de 17 ani un magazin în Franţa, mi-a spus într-o zi: «Ştefane, te-ai născut prea târziu. Ceea ce cauţi tu şi ceea ce îţi place ţie aparţine unei lumi apuse care nu o să se mai întoarcă niciodată». După Revoluţie, în 1992, din dorinţa de a mă reîntâlni cu lucrurile frumoase care îmi plăceau atât de mult, am deschis o galerie de artă pe Calea Victoriei, cu numele marelui umanist în renascentism. Da Vinci”, a declarat Ştefan Grimberg, la vernisajul expoziţiei.

Totodată, Grimberg a subliniat că îşi doreşte ca această galerie de artă şi casă de licitaţie să ofere oamenilor certitudine asupra valorii artistice a pieselor puse în vânzare. „Relaţia mea cu cei mai în vârstă cred că va fi mai uşoară, pentru că printre aceştia mulţi sunt cunoscători în ale artei. Pentru cei mai tineri care se avântă în această lume plină de frumuseţe, dar şi de capcane, care şi-au dovedit priceperea în domeniile lor de activitate, care au succes în ceea ce fac, care doresc să investească timp şi bani în artă, să-şi înfrumuseţeze căminele şi sufletele, eu cu o importantă echipă de specialişti de prestigiu din ţară şi din străinătate vom fi sfătuitorii de nădejde în achiziţionarea celor mai frumoase şi valoroase opere”, a adăugat acesta.

Fondatorul casei de licitaţii, Ştefan Grimberg, a afirmat că, pentru el, toate lucrările expuse în galeria de artă sunt importante. „Pentru mine toate lucrările sunt importante, că altfel nu ar fi fost aici, mie îmi plac la fel de mult. Pentru mine, din punctul de vedere al valorii artistice, nu există un pictor din 30 – 40 mari care e mai sus sau mai jos. După mine, toţi sunt la fel de valoroşi. Există, însă, o percepţie publică a unei cote de piaţă. (…) În cazul nostru, cea mai importantă piesă din punctul acesta de vedere este Tonitza (Nicolae, n.r) – «Fata în roşu»”, a declarat acesta pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, Ştefan Grimberg a precizat că este destul de greu să spună un preţ estimativ pentru opera lui Tonitza, afirmând că „valorile sunt conjuncturale. Piaţa creşte, piaţa scade”. „Cel mai scump Tonitza care s-a vândut în România, s-a vândut la 300.000 de euro, plus taxe, deci 340.000 – 350.000 de euro, şi asta este o lucrare după părerea mea chiar mai bună pentru că cea care s-a vândut era o Tonitza cu spatele, un spate de femeie e întotdeauna mai puţin interesant decât faţa. Asta e părerea mea. Ochii, nu? Aici mai este o chestie foarte subtilă, pe care puţin privitori o decelează. (…) Am constatat că, atunci când s-a mărit fotografia, am văzut că un detaliu din chipul ei se aseamănă foarte bine cu femeile lui Utamaro”, a declarat acesta.

Grimberg a adăugat că se spune că personajul din tabloul „Fata în roşu”, de Nicolae Tonitza, ar fi Tanţi Cocea, sora Dinei Cocea. „Din informaţiile noastre, pictorul a cunoscut familia şi era un obişnuit al casei Cocea. Este foarte posibil să fie un tablou de tinereţe al Tanţei Cocea”, a mai spus Grimberg.

„Fata în roşu”, de Nicolae Tonitza, este un tablou ulei pe pânză, semnat în stânga sus. Cu privirea aplecată într-o parte, ochii devenind astfel doar o linie, cu mâinile împreunate în poală, tânăra aşezată pe un taburet verde pare surprinsă într-un moment de sfiiciune, în contrast cu îndrăzneaţa rochie roşie. Acesteia i se adaugă părul tuns scurt, rujul aprins, fardul de obraz, denotând o tânără cu gusturi moderne, în ton cu moda perioadei interbelice.

De asemenea, Grimberg a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul a început pe 1 august, subliind că echipa va încerca să organizeze o primă licitaţie a Casei Grimberg. „Nu avem încă fixată locaţia. Cu cât vom găsi locaţia mai repede, care trebuie să fie foarte luxoasă, pentru că există case de licitaţii care oferă această bucurie de a face licitaţii cu spectacol în locaţii premium, ceea ce vrem şi noi să oferim, altfel ar însemna că ne-am prezentat sub nivelul lor şi nu e cazul, vom face două licitaţii sau una singură”, a mai relatat acesta.

Grimberg a declarat că este mai uşor să intri pe o piaţă în scădere decât pe una în ascensiune, costurile de intrare de piaţă fiind mai reduse şi atenţia lumii fiind îndreptată mai mult către afacerea deschisă. „Dacă este o piaţă în creştere, lumea se uită mai mult spre valorile care se pompează în piaţă, mediatizările asupra preţurilor. Dacă este o piaţă în scădere, lumea se uită mai mult la frumosul, la poveste, la frumuseţea din spatele acestei poveşti despre artă”, a mai punctat Grimberg.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe lângă Galeria de Artă, Grimberg va deschide şi o Casă de Licitaţie care va desfăşura prima sesiune până la sfârşitul acestui an. Licitaţiile vor include, într-o primă etapă, pictură şi sculptură de valoare, din plastica românească, acestora adăugându-li-se în licitaţiile ulterioare piese de artă decorativă, orfevrărie, orologerie şi bibliofilie.

Valoarea plastică a lucrărilor expuse este foarte ridicată, similară şi adeseori superioară unora dintre lucrările expuse în muzee. Aceasta este foarte dificil de apreciat în cifre, evoluând contextual în raport cu fluctuaţiile pieţei de artă.

Estimarea fondului de licitaţie, care include lucrări extrem de valoroase încredinţate de colecţionari Casei de Licitaţie Grimberg, în urma unui îndelungat parteneriat de peste 20 de ani, poate fi situată în jurul cifrei de 5 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...