Actualul sistem informatic al CNPP e într-o stare deplorabilă, dă de înţeles guvernul
Aplicațiile care alcătuiesc sistemul informatic curent al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) sunt bazate pe tehnologii învechite (din 2011 – 2012), fără suport de la producător, ceea ce limitează posibilitățile de adaptare la noile cerințe operaționale și constituie risc crescut de securitate cibernetică a sistemului.
Multe date critice în completarea unui dosar se găsesc în format nestructurat, în aplicaţii şi sisteme de baze de date insulare sau chiar analogic (hârtie), îngreunând munca și scăzând eficienţa lucrătorilor Caselor de Pensii. Sistemele și procedurile de lucru curente nu permit renunțarea la hârtie ca document oficial.
Portalul instituției oferă servicii limitate, cu grad de sofisticare redus, neputând substitui în acest moment prezenţa fizică la ghişeu a celor interesaţi.
Posibilităţile tehnologice de raportare, analiză istorică și predictivă a datelor sunt extrem de reduse, generând dificultăţi în fundamentarea deciziilor cu privire la sistemul public de pensii.
Riscul major constă în imposibilitatea dezvoltării unor noi funcționalități, precum și riscul prăbușirii sistemului, ceea ce ar face imposibilă plata pensiilor pentru circa 5 milioane de beneficiari lunar.
Sistemul actual a depăşit cu mult data-limită de utilizare şi este imperios necesară trecerea la nivel superior de digitalizare, operabilitate şi securitate, conchide guvernul.
Proiectul de HG, consultat de Economica.net, vizează realizarea unui sistem informatic integrat şi a infrastructurii hardware necesare în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice care va permite furnizarea unor servicii publice personalizate (serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament, servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale) şi care va include aplicaţia „e-Talon” care va genera automat cuponul de pensie în format electronic pentru toți pensionarii aflați în plată.
Noul sistem informatic complet integrat al Casei de Pensii Publice va permite aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor în vigoare în domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu precădere a Legii nr. 360/2023 şi a Legii nr. 346/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare.