Casa Neuman din Arad, fostă reşedinţă de protocol pentru familia Ceauşescu, este pusă în vânzare de la 2,7 milioane de euro

Economica.net
02 11. 2019
casa_neum_95565500

Clădirea, ridicată între anii 1925 şi 1926, a fost Casă de Oaspeţi a judeţului Arad iar din 2000 a fost retrocedată moştenitorilor. A fost estimată de Artmark între 3 şi 3,5 milioane de euro.

Casa Neuman din strada Horia este o bijuterie arhitecturală care a impresionat de-a lungul timpului numeroşi oameni de afaceri, artişti sau şefi de stat.

Construcţia are structură în formă de U, cu faţada principală marcată de o intrare neoclasică grandioasă, cu fronton şi patru coloane. Interiorul păstrează fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migălos lucrate, sculpturi în lemn, stucaturi alambicate, şeminee şi multe alte elemente decorative, potrivit News.ro

Primii membri ai familiei Neuman, Adolf, Daniel şi Samuilă, au ajuns la Arad la jumătatea secolului al XIX-lea şi au fondat în 1851 o mică distilerie la marginea oraşului, care a devenit curând o adevărată fabrică, extinsă în 1862 cu o moară cu aburi. Dezvoltarea economică din anii care au urmat a fost exploatată cu isteţime de către fraţi, care au deschis o filială şi la Viena. Faima platformei industriale arădene s-a răspândit în tot Imperiul şi a stârnit curiozitatea împăratului Franz Joseph, care a venit să o vadă în 1884. În urma vizitei, suveranul a acordat familiei rangul nobiliar („Végvári”).

Certificatul de acordare a titlului de baron tuturor membrilor familiei a fost emis în septembrie 1913, fiind semnat de împăratul şi regele Franz Joseph şi prim-ministrul Tisza István.