AFI Europe încă mai vrea Casa Radio. Vânzătorul, Plaza Center, vrea daune de 385 milioane de euro de la Statul român
Plaza Centers, care a semnat în vara lui 2019 un pre-contract de vânzare-cumpărare cu AFI Europe, a anunțat semnarea unui nou act adițional care prelungește cu încă un an data până la care ar putea fi finalizată achiziția acțiunilor Plaza de către AFI în proiectul Casa Radio. Este a patra prelungire la aproape cinci ani de la semnarea acordului între cei doi dezvoltatori.
Plaza Centers, care vrea să-și vândă participația de 75% din proiect, a depus o cerere de arbitraj la ICSID în 2022 și cere daune compensatorii pentru pierderile înregistrate cu întârzierea proiectului Casa Radio, care urma să fie construit în parteneriat public-privat cu statul român.
Guvernul a aprobat anul trecut un memorandum prin care s-a decis rezilierea Contractului PPP cu Plaza Centers prin introducerea unei acțiuni arbitrale la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra și a mandatat Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reprezentarea Statului Român în procedura arbitrală privind rezilierea contractului.
Curtea de Arbitraj de la Londra este competentă să tranșeze această dispută contractuală şi urmează să stabilească cine este culpabil pentru neexecutarea contractului PPP. Aceste chestiuni, arată avocații consultați de România, vor fi esențiale pentru sprijinirea poziției României şi în arbitrajul ICSID.
Ce prevedea parteneriatul Plaza Centers cu statul român
Plaza Centers se angajase să ridice un proiect imobiliar gigant pe terenul de circa 92.000 de mp care cuprind și clădirea cunoscută drept Casa Radio. Acest tereren urma să fie exploatat timp de 49 de ani de către dezvoltator. În plus, pe un teren de 5.000 de mp urma să fie construită o clădire de birouri de 11.000 de mp care trebuia restituită statului după finalizare.
Pe restul terenului, Plaza urma să construiască cu banii ei clădirile imobiliare, iar după 49 de ani, acestea ar fi intra în posesia statului român.
Dar, criza din 2008 și-a arătat colții și în cazul proiectelor Plaza Centers din România. Deși avea planuri mari pentru construcția de malluri în mai multe orașe de la noi, criza l-a prins pe dezvoltator în fază incipientă cu ridicarea mallului din Miercurea-Ciuc. În 2013, compania își ceruse insolvența pentru a se proteja de creditori și a vândut rând pe rând terenurile pentru proiectele de mall.