Casa Verde: Bugetul pentru program a fost suplimentat cu 20 mil. lei, de care pot beneficia 3.000 de noi solicitanţi

Economica.net
12 10. 2016
bani_6769443456_36703500

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă că a decis, miercuri, suplimentarea bugetului alocat populaţiei pentru programul „Casa Verde”, de la 60 de milioane de lei, la 80 de milioane de lei, aproximativ 3.000 de noi beneficiari putând astfel să acceseze acest program.

”Mă bucură deosebit de mult interesul mare pe care populaţia l-a arătat pentru programul Casa Verde, unul din piloanele importante ale abordării pe care Ministerul Mediului a avut-o în acest an pentru a susţine tranziţia către economia verde în România. Pentru că bugetul alocat deja s-a epuizat în unele judeţe şi pentru a răspunde numărului mare de cereri depuse la sediile agenţiilor locale de protecţia mediului, am decis astăzi (miercuri, n.r.) suplimentarea, la nivel naţional, a bugetului Casa Verde destinat persoanelor fizice. Vrem să venim astfel în întâmpinarea cât mai multor români care aleg să folosească energiile regenerabile pentru încălzirea locuinţelor”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

MMAP precizează că bugetul alocat a fost repartizat fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia.

Programul „Casa Verde” a demarat luni, iar până la această oră a fost epuizată circa 65,8 la sută din suma pusă la dispoziţie de MMAP prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), înainte de suplimentarea decisă miercuri, mai arată reprezentanţii ministerului.

Mai mult de o treime din bugetul alocat Programului Casa Verde, reprezentând circa 22 de milioane de lei, a fost consumată chiar în prima zi a perioadei de depunere a dosarelor.

La sfârşitul zilei de 10 octombrie, cele mai multe dosare au fost depuse, conform datelor MMAP, în judeţele Prahova (201 dosare), Neamţ (169 dosare) şi Vaslui (144 dosare). Cele mai puţine dosare s-au depus în judeţul Brăila – 36 dosare.

Ministerul mai arată că, din punct de vedere procentual, există judeţe precum Mehedinţi sau Sălaj, unde în prima zi de depunere a dosarelor bugetul a fost epuizat.

Echipamentele finanţate pentru populaţie, prin ‘Casa Verde’, sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cei care doresc să aplice pentru a obţine finanţare prin ‘Casa Verde’ trebuie urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului, iar ulterior, pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în Program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanţare cu AFM. Nu în ultimul rând, pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.