Între timp, una dintre companiile excluse din joc a dat Ministerul Mediului în judecată. Într-o situaţie similară, anul trecut, programul a fost blocat câteva luni, potrivit TVR Info.
Ministerul Mediului anunță că lista instalatorilor autorizaţi va fi publicată săptămâna aceasta. Persoanele fizice care au fost acceptate în program, aproape 66.000, vor avea 90 de zile la dispoziţie pentru a alege un specialist.
„Au fost nişte probleme în ceea ce priveşte procesul de validare al instalatorilor, în sensul în care o parte din garanţiile solicitate erau acoperite prin nişte instrumente financiare nebancare ce nu respectau legislaţia. Am dat posibilitatea acelor instalatori să redepună scrisorile de garanţie bancară”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Pentru instalatori termenul este oricum destul de strâns, în condiţiile în care din acest an calendaristic au mai rămas trei săptămâni. Aşa că, cele mai multe panouri vor fi montate pe casele beneficiarilor la anul, în 2025.
În plus, programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi din nou în pericol de suspendare, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.
O firmă ale cărei scrisori de garanţie au fost respinse de Administraţia Fondului pentru Mediu a dat în judecată Ministerul Mediului. Rămâne de văzut acum care va fi decizia instanţei. Procesul are primul termen pe data de 16 decembrie.
„În funcţie de ce va spune instanţa poate să însemne de la câteva luni întârziere, două maxim trei luni până la aproape un an”, spune Dan Pîrşan, preşedinte Asociaţia Prosumatorilor:
Între timp, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a amânat până pe 16 decembrie depunerea primelor cereri de finanţare pentru panouri fotovoltaice şi baterii de stocare cu fonduri din PNRR.
Primii beneficiari ai acestui program sunt persoanele vulnerabile. Prin acest program se acordă vouchere de câte cinci mii de euro pentru panouri fotovoltaice şi pentru baterii de stocare.