Trend: Casele de lemn finlandeze prind în România

21 04. 2012
casa_honka2_89214700

Casele de lemn Honka prind și la români. Luna trecută Finn Land Business SRL, importatorul exclusiv al mărcii Honka, anunța lansarea pe piața româneacă a caselor finlandeze. La aproape o lună de la anunț, compania a vândut deja primele patru case, iar alte zeci de contracte urmează a fi semnate. În plus, se pare că românii vor să meargă în Finlanda să se convingă de calitatea caselor.

“Interesul românilor pentru acest tip ce case este mult peste nivelul nostru de așteptare. Am perfectat primele patru contracte, cam unul pe săptămână. Acest tip de produs este bazat pe referințe, iar fiecare casă vândută generează alte cinci, șase. Aproximativ 20-30 de persoane vor să meargă în Finlanda, pe banii lor, să vadă casele”, a declarant pentru ECONOMICA.NET, Cristi Băisan, Managerul Finn Land Business SRL.

Deși cea mai ieftină casă Honka are  o suprafață de 80 de mp și costă 40.000 de euro, cei care au cumpărat deja case nu s-au orientat spre această categorie de preț. “Două dintre cele patru case vor fi folosite pentru vacanțe, de clienții din Constanța și Pitești, iar celelalte două, din București și Cluj sunt pentru locuit. Ca preț, vorbim de o plajă de 90.000 – 100.000 de euro, pentru case cu suprafețe de 150-180 mp, cu tot cu montaj și transport”, a mai declarant Băisan pentru ECONOMICA.NET.

Cât durează până e gata casa Honka

Din momentul în care este plasată comanda, sunt necesare șase săptămâni până la livrarea acesteia în România. Apoi, mai trec alte șase săptămâni până când casa este montată.  Dacă totul decurge normal, clientul poate avea o casă nouă în trei luni de zile.

Importatorul caselor Honka pe piața românească spune că ținta de vânzare a zece case în 2012 va fi depășită până la sfârșitul lunii mai, iar la jumătatea anului va fi nevoit să reorganizeze afacerea în așa fel încât să facă față comenzilor.

Vor avea success casele pe apă în România?

Firma Finn Land Bussines a fost înființată special pentru a putea fi importate casele kit ale finlandezilor, însă colaborarea lui Cristi Băisan cu Honka nu a început cu aducerea caselor de lemn. De mai bine de doi ani, omul de afaceri a încercat colaborarea cu firme de pe piața românească pentru a construi locuințe lacustre, însă calitatea lemnului de aici și cea a prelucrării au fost factorii determinanți pentru a colabora cu Honka.

În vara acestui an, compania va amplasa pe unul dintre lacurile Herăstrău, Floreasca sau Tei o casă lacustră, pe același concept Honka. Mișcarea face parte dintr-o strategie de marketing, iar Primăria București va deschide în casa de pe lac un centru de informare turistică.

“Am investit 500.000 de euro într-o fabrică la Mangalia pentru a putea asambla aceste locuințe lacustre pe pontoane. Aceste case pot avea o gamă largă de aplicații. Inclusiv pentru locuitorii Deltei, unde este foarte greu să obții o autorizație de construcție. De asemenea, pot fi folosite și ca pensiuni sau hoteluri plutitoare. Acum suntem în discuții avansate cu un operator medical privat pentru realizarea unui spital plutitor în Deltă”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Cristi Băisan.

Grupul Honkarakenne este principalul furnizor de construcţii din lemn autentic sub marca Honka. Gama de produse include case rezidenţiale şi de vacanţă, precum şi proiecte la scară largă precum hoteluri, restaurante şi sate de vacanţă.

Aproape 80.000 de produse Honka au fost vândute în peste 50 de ţări, încă din 1958. Producţia acestora are loc în Finlanda. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 55 milioane euro, din care un procent de 56% a fost dat de exporturi.