Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii în mai puţin de o lună. Anghel, PwC: Rămâne să vedem dacă termenul de 1 iunie va fi respectat

Contribuabilii mari şi cei mijlocii trebuie să înlocuiască de la 1 iunie casele de marcat clasice cu cele care au jurnal electronic, iar de la 1 august regula se aplică şi micilor buticari. 
Andrada Ghira - lun, 07 mai 2018, 21:00
Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii în mai puţin de o lună. Anghel, PwC: Rămâne să vedem dacă termenul de 1 iunie va fi respectat

„Practic, cel mai important pentru reducerea evaziunii fiscale este ca ANAF să aibă acces la informaţii. Dacă acea informaţie vine în timp real, coroborată cu o analiză de risc performantă pe baza unui sistem IT pe care l-aţi văzut cât de bine performează, ar trebui să fie cele două caracteristici esenţiale pentru reduuerea evaziunii”, este de părere Daniel Anghel, Partener, Consultanță fiscală, Lider PwC CEE Impozite și Taxe indirecte. 

Guvernul a adoptat în luna august a anului trecut o Ordonanţă potrivit căreia casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv de la 1 august 2018 pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generaţie veche cu rolă jurnal de hârtie.

„Noi întodeauna am considerat că una dintre măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale este conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la infrastrucutra ANAF. Da, o astfel de măsură este benefică pentru reducerea evaziunii fiscale. Ce se va întâmpla în practica, sau cum se va întâmpla, rămâne să vedem. Legislaţia o avem de ceva timp, rămâne să vedem dacă termenul de 1 iunie va fi respectat”, mai spune Anghel. 

Fiecare aparat de marcat va trebui să conţină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operaţiunile specifice activităţii fiscalizate, precum şi un modul de comunicaţie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare şi supraveghere al ANAF. 

Informaţiile pe care ANAF le va primi sunt: valoarea totală a bonului fiscal, numărul de ordine al bonului, data, ora şi minutul emiterii bonului, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia.

„Noi sperăm să fie şi eficientă, dar cred că o să fie eficientă în paşi, cu ajutorul unei declaratii, scrie în legislaţie că trebuie depusă o declaraţie, şi încet, încet va fi adaptat şi sistemul IT. Vă duceti aminte de: Formularele online se depun la etajul 2 „, mai spune Anghel. 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...