Castelul care a aparținut uneia dintre cele mai mari familii nobiliare maghiare din Transilvania va fi reabilitat
Consiliul Județean (CJ) Bistrița-Năsăud vrea să reabiliteze castelul Teleki din Comlod, județul Bistrița-Năsăud. Pentru asta pune la bătaie 27,4 milioane de lei, circa 5,5 milioane de euro, potrivit datelor publicate în anunțul de participare pentru execuția lucrărilor de reabilitare a castelului consultate de Economica.net în SEAP. Durata contractului este de 24 de luni, iar banii sunt alocați prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027 și de la bugetul local.
Proiectul de reabilitare a castelului Teleki din Comlod urmează a fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027.
„Documentațiile tehnico-economice, fazele DALI și PT, aferente investiției au fost realizate prin POAT 2014 – 2020, în cadrul proiectului derulat de ADRNV cu titlul „Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare Nord – Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027”, se mai arată în anunț.
Procedura de achiziție publică este lansată cu clauză suspensivă privind sursa de finanțare. Termenul estimat pentru obținerea finanțării este 30 august 2030.
De la castel, la C.A.P
Soarta Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milaș, este aceeași ca a multor altor conace și castele: naționalizate, folosite ca sedii de C.A.P și apoi lăsate în paragină. Vechiul castel, construit în 1756 în stil baroc, mai are are și astăzi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme.
În secolul al XIX-lea, castelul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii, iar în 1951 este naționalizat. Mult mai târziu, în 2008 a intrat în posesia CJ. Fără bani pentru reabilitare, în 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la prețul de 110.000 de euro, dar fără succes.
Familia Teleki, originară din satul Teleac din județul Mureș, situat în apropiere de Reghin, este o ramură a familiei Garázda, potrivit Historia.
Cealaltă ramură, familia Szilágyi de Horogszeg, este cunoscută în istoriografia românească datorită mamei regelui Matei Corvin, Elisabeta Szilágyi, dar și a celei de-a doua soții a lui Vlad Vodă Țepeș, Justina Szilágyi. Strămoșul comun al familiilor Teleki și Szilágyi a fost Lóránd Szilágyi de Garázda.
Ascensiunea familiei a început odată cu Mihály Teleki de Szék, care a fost cancelarul Transilvaniei în timpul domniei lui Mihail Apaffi, principele Transilvaniei.
Teleki a fost unul dintre cei care a încercat să ia puterea în Transilvania după moartea lui Apaffi. A fost însă învins de Emeric Thököly, în bătălia de la Zărnești din 21 august 1690 și a murit la scurt timp.
Cei mai cunoscuți urmași ai lui Mihály Teleki sunt Samuel Teleki (1739-1822), care a pus bazele bibliotecii Teleki din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante din țară, dar și Géza Teleki (1843-1913) care a ajuns ministru de Interne al Ungariei în 1889-1890. Fiul său, Pál Teleki a fost de două ori prim-ministrul Ungariei între 1920-1921 și 1939-1941.
Mai multe castele și conace au aparținut familiei, poate cel mai cunoscut fiind cel din Gornești, județul Mureș, unde are loc festivalul Awake.
CJ mai deține și castelul Teleki din Posmuș, reabilitat recent și deschis publicului.
Sursa foto: Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud