Portofoliului ECONOMICA.NET a înregistrat un randament de 37 %, în 13 decembrie faţă de valoarea sa din momentul lansării de acum 18 luni, după operaţiunile de restructurare impuse de listarea Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG).
Performanţa este comparabilă cu cea a pieţei, potrivit evoluţiei celor mai reprezentativi indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Indicele oficial de referinţă (BET), care include cele mai importante 10 acţiuni (cu excepţia societăţilor de investiţii financiare, SIF) a crescut cu 38,8%, iar indicele BET XT, care include cele mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile, a câştigat 39,8% în aceeaşi perioadă.
Portofoliul ECONOMICA.NET include în prezent majoritatea celor mai multe dintre acţiunile importante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Portofoliul are o structură echilibrată, cuprinzând, pe de o parte, companiile esenţiale de resurse energetice (Petrom şi Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica – 45% din valoarea portofoliului) şi, pe de altă parte, companii financiare (Fondul Proprietatea, 3 SIF-uri, BVB însăşi şi Banca Transilvania – 51,5%). La acestea se mai adaugă doar companiile famaceutice Antiobiotice şi Biofarm.
Portofoliul virtual ECONOMICA.NET a fost construit a jumătatea anului trecut, din raţiuni didactice. Din aceleaşi raţiuni, pentru a face mai simple comparaţiile privind randamentul plasamentului iniţial, noile achiziţii se fac doar cu resursele rezultate din vânzări.
Achiziţiile de titluri SNN şi SNG au fost finanţate din marcarea profitului realizat în urma creşterii unor acţiuni, şi cu lichidităţile păstrate în contul de economii şi în fondurile mutale de obligaţiuni (v. tabelele cu portofoliile din 2 septembrie şi 13 decembrie).
Vânzări şi cumpărări
Bugetul total de achiziţii a fost de 5.651 de lei.
Valoarea de 3.824 de lei, obţinută din vânzarea deţinerilor în fonduri mutuale, a adus un randament de peste 7,2% în 18 luni.
De asemeni, achiziţia SNN şi SNG a fost finanţată şi din vânzarea a 2000 de acţiuni ale OMV Petrom (SNP), adică 31% din totalul pachetului achiziţionat la constituirea portofoliului, în iubie 2012.
Acţiunile SNP au fost vândut în câştig cu peste 26% faţă de preţul de achiţizie, la 0,47 lei / acţiune într-o perioadă de relativă stabilizare a preţului. S-au încasat (virtual) 940 de lei.
S-au mai lichidat pachetele mici de acţiuni Electromagnetica (ELMA) şi Albalact (ALBZ).
În ciuda creşterii vertiginoase a preţului Fondului Proprietatea (FP), a fost preferată vânzarea unei părţi din pachetul SNP, tocmai pentru că este de aşteptaat ca aprecierea acţiunilor FP să continue.
S-au cumpărat 269 de acţiuni SNN şi 79 de acţiuni SNG, care oferă o expunere de peste 14%, respectiv peste 13% pe aceste domenii de activitate.
Pachetele SNN şi SNG s-au cumpărat din piaţă şi nu în cadrul ofertelor publice iniţiale de vânzare (IPO), pentru că dimensiunea plasamentelor noastre virtuale este prea mică şi nu ar fi soft posibile operaţiuni de amploare pentru a evita pierderile de radament produse de vânzări mari şi de blocarea resurselor.
Participarea la IPO pentru pachetzele mici vizate ar fi fost ineficientă, având în vedere gradul mare de suprasubscriere care era de aşteptat, respectiv gradul mic de alocare rezultat din suprasubscriere.
La SNG, de pildă s-au primit 7,5 acţiuni dintr-o sută subscrise, pentru care s-ar fi blocat 1500 de lei.
Portofoliul
Portofoliul ECONOMICA.NET a fost conceput în iunie 2012, contând pe revenirea pe creştere a pieţei, în urma mai multor consultări cu brokeri şi analişti din piaţă, pentru un investitor cu profil de risc moderat şi nicidecum pentru un speculator.
Nefiind un portofoliu speculativ, nu a suferit decât trei modificări: plasarea unei mari părţi a contului de economii în acţiuni SNP, ca urmare a profiturilor record ale companiei şi în Fondul Proprietatea, în perspectiva operaţiunilor de răscumpărare menite să-i creacă preţul.
Au mai fost lichidate micile pachete de acţiuni tot pentru plasamentul în FP şi, acum, deţinerile de fonduri mutuale, pentru achiziţia de SNN şi SNG.
S-au investit virtual 15.001 de lei, iar acum am fi avut în cont 20.579 de lei.
Din portofoliul ECONOMICA.NET fac parte acum (la preţuri din 13 decembrie):
FP în proporţie de 23,5%
Nuclearelectrica (SNN)– 14,6%
Romgaz (SNG) – 13,2%
OMV Petrom (SNP) – 10,2%
SIF Transilvania (SIF3) – 7,8%
SIF Oltenia (SIF5) – 6,4%
SIF Moldova (SIF2) – 5,5%
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) – 4,3%
Transgaz (TGN) – 3,9%
Banca Transilvania (TLV) – 3,8%
Transelectrica (TEL) – 3,7%
Antibiotice Iaşi (ATB) – 1,6%
Biofarm Bucureşti (BIO) – 1,4%
37,1% – LICHIDITĂŢI, din care
13,3% – Cont bancar de economii
13,2% – Raiffeisen Euro Plus, fond de obligaţiuni în euro
10,5% – BCR Obligaţiuni, în lei
12,4% – Fondul Proprietatea (FP)
12,4% – OMV Petrom(SNP)
5,4% – SIF Moldova (SIF2)
5,1% – Transgaz (TGN)
5,0% – SIF Oltenia (SIF5)
4,9% – Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
4,4% – SIF Transilvania (SIF3)
4,1% – Transelectrica (TEL)
3,2% – Banca Transilvania (TLV)
1,2% – Antibiotice Iaşi (ATB)
1,1% – Electromagnetica Bucureşti (ELMA)
1,1% – Biofarm Bucureşti (BIO)
1,0% – Albalact Alba Iulia (ALBZ)
0,9% – Prospecţiuni Bucureşti (PRSN)
0,7% – Condmag Braşov (COMI)