Fondul Proprietatea (FP) este favorita şi „principala alegere“ a analiştilor Erste, pentru că:
Ar trebui să înceapă programul de răscumpărare a 9,7% din acţiunile FP, de pe piaţă, ceea ar trebui să conducă la scumpirea lor, restrângându-se potenţialul de ofertă.
Hidroelectrica, ale cărei acţiuni constituie unul dintre principalele pachete din portofoliul FP, ar trebui să iasă din insolvenţă în iunie.
Ar trebui să aibă loc oferta publică iniţială (IPO) a acţiunilor statului la Romgaz, care este a treia cea mai importantă companie din portofoliul FP;
Acţiunile FP vor fi cu atât mai căutate cu cât se va apropia momentul listării Fondului la Varşovia.
Perspectiva exploatării zăcămintelor Petrom în Marea Neagră va aduce beneficii şi acţiunilor FP. Petrom este, prin urmare, de asemeni, o favorită a analiştilor Erste.
Banca Transilvania (TLV) este a doua cea mai atractivă acţiune, potrivit raportului CEE Equity Strategy al Erste Group, „datorită abilităţii de a continua o campanie sustenabilă de creştere a cotei de piaţă, prin capitalizarea puternicului model de finanţare locală“. Calitatea activelor băncii s-a îmbunătăţit constant în ultimii doi ani.
Biofarm Bucureşti (BIO) este a treia cea mai atractivă acţiune potrivit analiştilor Erste, ac urmare a creşterii cu mai mult de 10% a profitabilităţii, pe seama mărcilor sale accesibile şi puternice totodată.
În fine, Transelectrica (TEL) a revenit în graţiile analiştilor datorită aprobării de către Autoritatea energetică a unor tarigâfe mai mari. Transelectrica are „perspectiva unei creşteri constante a profitabilităţii, în 2013, inclusiv datorită „dezvoltării afacerii în termeni cantitativi şi a evoluţiei leului faţă de euro“.
Dintre societăţile de investiţii financiare (SIF), analiştii Erste continuă să prefere acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5).
Oferta redusă de acţiuni atractive va ţine departe investitorii străini, care vor pretinde discount-uri mari în schimbul atenţiei pe care o dau acţiunilor de la BVB.
Erste nu se aşteaptă ca, în 2013, lichiditatea medie zilnică să ajungă la 10 milioane de euro.
Dintre marile oferte publice iniţiale (IPO), respectiv listări ale companiilor energetice de stat, doar cea a Romgaz este probabilă, potrivit analiştilor Erste.
„Nu credem că este realist să ne aşteptăm la IPO Hidroelectrica şi Nuclearelectrica mai devreme de 2014, sau chiar 2015“,se mai spune în raportul Erste Group.
Analiştii Erste consideră că au încă probleme cu profitabilitatea şi că aceasta nu se va îmbunătăţi dacă nu vor vinde cel puţin 60% din producţie la bursa energetică OPCOM.
Altfel, „un IPO pentru Hidroelectrica sau Nuclearelectrica nu are prea mult sens din punctul de vedere al Guvernului“, consideră analiştii Erste. Adică Guvernul nu ar lua prea mulţi bani pe pachetele de acţiuni vândute prin IPO.