Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize

Brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au identificat acţiunile care ar putea înregistra creşteri surprinzătoare la Bursă, în afară de acţiunile consacrate. Am mai aflat de la ei şi care acţiuni ar putea continua să crească, în acest an, şi după ce atractivitatea dividendelor îşi va fi epuizat efectul.
Adrian N. Ionescu - Dum, 13 ian. 2013, 22:03
Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize

Cele mai neaşteptate acţiuni pe care ar paria brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET sunt Bucur Obor (simbol bursier BUCU), care are complexul comercial omonim, fondul de investiţii STK Emergent (STK), foarte legat de o veche tranzacţie imobiliară, şi producătoarea de prefabricate din beton Prebet Aiud (PREB).

Vulcan Bucureşti (VULC), care are succes în Kuwait, şi Feroneria Arad (FERO), care face clanţe, broaşte, chei şi alte dispozitive similare, se numără, de asemeni, printre acţiunile (cvasi)anonime pe care ni le propun brokerii, la categoria „potenţiale surprize plăcute în 2013“.

Bucur Obor ( BUCU), „este o companie care are cash în conturi, egal cu capitalizarea bursieră (42 de milioane de lei, n.r.), nu are datorii şi are un discount de 43%“, al preţului faţă de evaluări, potrivit lui Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust.

Despre BUCU a scris şi ECONOMICA.NET, ca acţiune cu potenţial de dezvoltare, datorită planurilor de dezvoltare ale patronului.

 

Pariul pe STK Emergent (STK) este riscant pentru că acţiunile sunt foarte puţin lichide, chiar dacă 70% din ele aparţin unor persoane fizice cu deţineri de sub 5%. În ultimele 52 de săptămâni nu s-au făcut decât 537 de tranzacţii, în valoare de nici 3 milioane de lei. A nu se copara cu Petrom (SNP, 522 de milioane de lei rulate în 38.500 de tranzacţii).

Acţiunile lichide sunt cele cu cerere şi ofertă mari, sunt uşor de cumpărat şi sunt uşor de vândut la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Totuşi, pariul pe STK este cu atât mai ispititor. „STK este cea mai subevaluată acţiune din sectorul financiar şi există şansa ca investitorii să se reorienteze spre ea, după ce SIF-urile îşi vor consuma potenţialul de creştere“, crede Adrian Simionescu.

Rămâne de văzut dacă se va îndeplini, chiar în 2013, condiţia menţionată.

 

Prebet Aiud (PREB) face, printre altele, mari grinzi de pod necesare pentru podurile (inclusiv) de autostrăzi .

„Este o companie evaluată sub media sectorului, în ciuda unei profitabilităţi peste medie şi a unui nivel al datoriilor mult mai bun decât al celorlalte companii din sector“, au calculat analiştii Vienna Investment Trust.

 

Vulcan Bucureşti (VULC), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, va participa în decembrie la o licitaţie organizată de Kuwait Oil pentru livrarea unor sonde de foraj în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Uzina, considerată multă vreme condamnată, deja a început livrarea ultimelor 15 unităţi de pompare din primul lot destinat Kuwait Oil Company în valoare de 12 milioane de lei. Întregul contract, de 210 unităţi de pompare în cinci ani, valorează 105 milioane de euro.

VULC  ar putea fi o surpriză bună, mai ales că intenţionează investiţii masive pe termen scurt“, completează Andrei Rădulescu, analist senior la Broker Cluj Napoca.

 

Investitorii curajoşi mai pot paria şi pe acţiuni ale unor companii anonime, cu produse nespectaculoase, deşi clanţele, broaştele şi cheile de la Feroneria Arad (FERO) aduc uneori cu nişte bijuterii de mecanică fină.

Compania „pare să aibă o rată foarte mică a îndatorării cuplată cu un multiplu preţ acţiune /valoare contabilă foarte atrăgător“, cred analiştii de la Tradeville, conduşi de Ovidiu Dumitrescu, .

Desigur, creşterea vânzărilor de bijuterii sub forma clanţelor, broaştelor şi cheilor depinde şi de relansarea construcţiilor şi renovărilor de locuinţe.

 

Şi producătorul de echipamente pentru industria petrolieră Upet Târgovişte (UPET) este inclus la categoria surprize. Are contracte cât nu-i ajung banii să le facă şi a apărut des, în ultimele luni, în ştiri  care vorbeau de prelungirea unor credite pentru capital de lucru.

Mai sunt şi alte acţiuni care ar putea surprinde cu creşteri spectaculoase în acest an, dar la care vom reveni mai la vale, pentru că nu sunt tocmai anonime.

Până atunci…

 

Vedetele

Pariul cel mai puţin riscant care poate fi făcut acum la bursă  vizează acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea.

„Aş miza pe acţiunile fondurilor de investiţii, FP, SIF-uri“, a răspuns Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, la prima din întrebările ECONOMICA.NET.

Chestionarul  a constat din 3 întrebări:

1. Care sunt acţiunile care au cel  mai mare potenţial de creştere în 2013?

2. Care sunt acţiunile care nu vor scădea, sau vor continua să crească, chiar şi după sezonul dividendelor?

3. Numiţi trei acţiuni „anonime“ pe care a-i paria.“

Răspunsul la la punctul 1 este simplu: trebuie incluse acţiunile care, „din punct de vedere fundamental, sunt cele mai lichide şi au potenţial de dividende“ mari, după cum spune analistul senior Andrei Rădulescu, de la Broker Cluj Napoca.

Prin ce se caracterizează acţiunile lichide? Sunt cele cu cerere şi ofertă mari, sunt uşor de cumpărat şi sunt uşor de vândut la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

De aceea, cei mai mulţi brokeri mai adăugă şi acţiunile OMV Petrom (SNP), la care „vor continua să se vadă rezultatele programului de focalizare a activităţii spre partea de producţie dinspre cea de rafinare“, după cum a răspuns Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville, care a ţinut să cităm toată echipa de analişti a firmei de brokeraj.

Şi Transelectrica (TEL) se numără printre favorite, pentru că va beneficia de recenta creştere a tarifelior administrate de stat. Şi Banca Transilvania (TLV), de asemeni, ne aşteptăm să fie incluse la capitolul vedete.

În cazul lor, ca şi în cel al celor 5 Societăţi de investiţii Financiare (SIF-uri) şi mai ales al Fondului Proprietatea (FP), argumentele sunt cunoscute cititorilor ECONOMICA.NET.

SIF-urile şi FP sunt mari furnizoare de divindende, pentru că au de unde da şi, în cazul unora dinte SIF-uri, pentru că managementul riscă să rateze prelungirea mandatului, ce va discutată de acţionari în această primăvară.

Amintirea „revoltei de la SIF Muntenia este încă proaspătă“.

Pentru FP se speră ieşirea din insolvenţă a Hidroelecrtrica şi listarea la Varşovia.

Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica ar spulbera temerile, oricât de teoretice, privind destrămarea celei mai mari companii româneşti.

Ar aduce şi avantajul tehnic, deloc de neglijat, că pachetul de acţiuni Hidroelectrica va fi inclus în portofoliul FP la altă valoare decât zero, cât este acum, conform legii. Tocmai pentru că este încă în insolvenţă.

Niciunul dintre brokerii consultaţi nu a adus argumentul favorabil listării Romgaz, sau Nucleraelectrica, care de asemeni sunt în portofoliul FP. Guvernele României au produs prea multe dezamăgiri în acest sens.

 

Dacă la FP, SIF-uri, Banca Transilvania (TLV)Transelectrica (TEL) sau Petrom (SNP) ne puteam aştepta la creşteri record, ar putea surprinde includerea acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti înseşi (BVB) în categoria acţiunilor cu cel mai mare potenţial de creştere.

„Acţiunea BVB ar putea prezenta o performanţă bună în 2013, dacă se vor implementa măsuri de dezvoltare a pieţei interne“, crede Andrei Răduleascu, de la Broker Cluj Napoca.

Conducerea BVB crede că schimbarea policii de tarifare, pe care o plănuieşte, ar putea aduce venituri mai mari, dacă revin în piaţă marii jucători. Aceasta este însă deja subiect de polemică, brokerii mici fiind nemulţumiţi de perspectiva unor tarife fixe.

 

La fel de surprinzătoare este includerea printre vedete a Antibiotice Iaşi (ATB). Aceasta este însă acţiunea unei companii care şi-a urmat cu perseverenţă o campanie de dezvoltare susţinută, marcată, de pildă, de pătrunderea pe foarte pretenţioasa piaţă din SUA.

Antibiotice Iaşi (ATB) „şi-a bazat strategia de dezvoltare pe următorii 5 ani,  pe exporturi,  are un portofoliu diversificat de produse, multe cu preţuri accesibile, iar unele pentru care este unic producător“, potrivit analizelor Tradeville.

 

Sunt brokeri care includ la categoria de „potenţiale vedete“ ale anului şi alte acţiuni din domenii apropiate celui energetic energetic.

„Acţiunile cu potenţial de creştere în 2013 vor fi cele ale companilor evaluate (prin preţuri de  piaţă, n.r.) substanţial sub media sectorului lor, cele din sectorul energetic, care vor beneficia de pe urma liberalizarii pieţei de energie şi gaze“, crede Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust.

Am văzut deja, mai sus, acţiunea UPET, dar mai sunt şi altele:

Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN, o altă companie a lui Tender), care face prospecţiuni seismice pentru a găsi zacăminte de petrol şi gaze, şi Rompetrol Well Services (PTR), o firmă de servicii de foraj şi extracţie,  care depinde de comenzile Petrom şi Romgaz.

Unele încearcă şi uneori reuşesc să compenseze lipsa marilor comenzi interne cu expansiunea internaţională.

Aşa de pildă, „Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN) rămâne subevaluată fundamental, mai ales în contextul planurilor ambiţioase de internaţionalizare“, crede Andrei Rădulescu. Totuşi, acest analist ezită dacă să încadreze acţiunea la categoria vedete sau la suprize.

 

Condmag Braşov (COMI) face parte din aceeaşi categorie a candidatelor la categoria favoritelor. Condmag Braşov (COMI) face conducte magistrale de gaze şi petrol. Ar avea de lucru mult, având în vedere câte conducte mari mai au încă de schimbat marii distribuitori de gaze naturale.

Acestea sunt , însă, de fapt, acţiuni vulnerabile.

Despre Condmag (COMI) se vorbea la un moment dat ca de o mare lovitură câştigătoare, pentru că ar fi în cărţi la construcţia gazoductului Nabucco. Marea lovitură a început să semene cu un loz.

 

De aceea, astfel de acţiuni au fost plasate de unii brokeri în răspunsurile de la întrebarea a 3-a, cea referitoare la potenţiale surprize, la care vrând – nevrând , ne întoarcem, chit că nu mai este vorba de „anonime“, ci de acţiuni care revin periodic în centrul atenţiei pe piaţă. Nu sunt însă, permanent în centrul atenţiei, precum vedetele.

Doar la această categorie ar paria Mihai Mureşian pe COMI.

Şeful brokerilor de la Intercapital Invest a mai adăugat alte acţiuni deloc anonime, precum compania de servicii de foraj (şi nu numai)  Dafora Mediaş (DAFR) şi cunoscuta, inclusiv în Germania) producătoare de piese de schimb auto Compa Sibiu (CMP).

Compa Sibiu (CMP) şi producătoarea de lactate Albalact (ALBZ) „sunt companii cu afaceri bune şi stabile“, crede şi Adrian Simionescu.

Chiar şi aşa, şeful de la Vienna Investment Trust le consideră  potenţiale câştigătoare mai ales pe considerentul că „sunt favorite pentru preluare“, adică vor fi ţinta unor campanii de preluare, sau a unor tranzacţii mari.

ECONOMICA.NET a descoperit, recent, că o tranzacţie mare cu ALBZ va avea loc în cel mult doi ani.

În acest răstimp, fondul de investiţii RC2, care are un pachet semnificativ de acţiuni ALBZ, îşi va încheia viaţa şi va trebui să-l vândă, ca să dea profit investitorilor săi.

Întrebarea cheie rămâne cea de la punctul 2.

 

Indiferent de dividend

Acţiunile cele mai sigure, atât cât pot fi acţiunile de sigure, sunt cele care au şanse să încheie anul pe creştere substanţială, şi după ce preţurile au suferit corecţia dividendului.

După ce deţinerea unei acţiuni nu mai conferă dreptul de a primi dividend (după data „cudividend“), cotaţiile scad, de obicei, exact cu porţia de dividend aferentă unei acţiuni.

De aceea sunt importante acţiunile atractive nu neapărat pentru că dau dividende mari şi nu pentru că ar fi  surprize potenţiale. Surprizele pot sau nu să se producă, în funcţie de nişte condiţii cunoscute sau nu.

„Acţiuni care sunt “sus” şi au şanse să crească în continuare ca sunt cele ale companiilor mari precum Apple (AAPL), Google (GOOG)“ care se pot tranzacţiona şi în lei la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi „SNP, FP şi SIF-urile, din motivele enunţate mai sus, care rămân interesante prin prisma portofoliilor deţinute“, potrivit analiştilor de la Tradeville.

Prisma „posibilelor lupte pentru controlul societăţilor de investiţii financiare“, dă aceeaşi perspectivă, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu.

„Legat de perioada de după datele de înregistrare, în mod normal ar trebui să ne aşteptam la corecţii apropiate valorii dividendelor. Însa, în condiţii deosebite şi cu factori de natura extraordinară – spre exemplu aşa cum a fost anul trecut la SIF Muntenia – există posibilitatea să vedem şi excepţii“, crede Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La intrebarea a doua „răspunsul este mai dificil. Depinde foarte mult de contextul extern. Pe analiza fundamentală sunt companii care prezintă potenţial de apreciere, mai ales într-un climat extern favorabil“, ne scrie Andrei Rădulescu, de la Broker Cluj NApoca.

Şi (surpriză?!), analistul include  la această categorie acţiuni ca Prospecţiuni SA Bucureşti (PRSN), care ba au fost la „vedete“, ba la „surprize“, şi Aerostar (ARS, o fostă glorie aeronauticvă locală, o frumoasă supravieţuitoare), în afară de FP şi „unele SIF-uri“.

„Din nou SIF-urile şi companiile din sectorul energetic şi de utilitati, precum Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi Petrom (SNP)“, sunt candidatele la creşteri constante, dincolo de ispita dividendelor, potrivit lui Adrian Simionescu.

Directorul Vienna Investment Trust explică: „După sezonul dividendelor, companiile se împart de obicei în doua categorii: cele care au acordat dividende mari şi al caror preţ pe acţiune scade considerabil, ajustându-se cu dividendul, respectiv  companii care acordă dividende mici sau nu acorda deloc şi care, pe termen scurt, vor evolua uşor mai bine, comparativ cu primele.

Pe termen mediu şi lung, însă, se observă că ecartul se reduce, discountul suferit în ziua ex-dividend, fiind de obicei recuperat pe parcursul următoarelor luni.

Luând în considerare aceste lucruri, companiile care îşi vor menţine, sau chiar îşi vor creşte valoarea după sezonul dividendelor, sunt (tocmai, n.r.) cele care vor acorda dividende cu un randament superior dobânzii bancare“.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...