Câştigătoarele anului 2014 la Bursa din Bucureşti. Romgaz în febra dividendelor, FP în febra disoluţiei

Cele mai relevante creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor veni din sectorul energetic, abia consolidat  prin listarea Romgaz (SNG) şi Nuclearlectrica (SNN), şi din sectorul financiar, dominat de Fondul Proprietatea, cred majoritatea brokerilor şi analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 ian. 2014, 22:04
Câştigătoarele anului 2014 la Bursa din Bucureşti. Romgaz în febra dividendelor, FP în febra disoluţiei

Favoritele mele pentru anul 2014 sunt Romgaz (SNG), Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP), adică sectoarele energetic şi financiar. Aceste sectoare vor da câştigătoarele reale, dacă ne referim doar la acţiunile lichide şi nu la cele foarte riscante, dar puţin lichide, care pot avea creşteri exotice, ca să zic aşa, de tipul celei a Impact (IMP) de anul acesta (2013, n.r)”, mărturiseşte Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest.

Romgaz (SNG), va trebui să treacă prin „prima probă de foc a dividendelor, fiind primul an în care investitorii vor fi interesaţi de partea de profit care se va distribui astfel pe piaţă. Depinde şi de ce rezultate se vor raporta pe ultimul trimestru din 2013″, spune brokerul veteran de la Estinvest.

OMV Petrom (SNP) este în toiul negocierilor privind noile redevenţe. Are de partea sa cartea câştigătoare a rezervelor de gaze din Marea Neagră la care are acces şi cu care joacă în negocierile cu Guvernul. Pe de altă parte, nu se poate decât bănui ce impozite în plus i se vor impune pe sonde, dacă i se vor mai impune. (Acesta este un argument defavorabil şi pentru SNG).

La Fondul Proprietatea (FP), „va continua, cel mai probabil, transferul de lichidităţi către acţionari, cu riscul diminuării activelor. Este un argument favorabil clar pentru înregistrarea unei mari creşteri a cotaţiilor”, a mai spus Marcel Murgoci.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) se află în aceeaşi situaţie a presiunii exercitată de acţionarii care vor dividende mari se află.

Presiunea asupra SIF-urilor este, însă, mai mică şi noile echipe de conducere, consacrate în 2013 pentru alţi patru ani, au mai mult spaţiu de manevră decât administratorul FP, Franklin Templeton.

Administratorul FP este ameninţat cu acte în regulă (decizii AGA) că va fi lăsat fără contract în 2015, dacă nu satisface apetitul pentru dividende al acţionarilor Elliot & Co., insaţiabil, de altfel.

„Atenţia pentru acţiunile FP este justificată şi de analiza fundamentală (un randmanet de dividend bun), nu numai de programele de buy back (răscumpărarea propriilor acţiuni, n.r.), care şi-a demonstrat forţa: FP a crescut cu peste 50% în 2013. Va creşte şi anul viitor. Faptul că acţiunea s-a apreciat şi după ce s-a terminat ultimul program de buy back, arată că investitorii sunt dispuşi să cumpere şi la preţuri mai mari, contând că vor creşte şi mai mult”, crede Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR.

Şi Mihai Căruntu plasează Petrom (SNP) în topul personal al favoritelor anului 2014:  „Până la sfârşitul anului se va câştiga cu Petrom, în ciuda eventualelor contra-argumente, de tip „taxa pe stâlp”.

Petrom (SNP) are o poziţie puternică de negociere cu Guvernul pe pachetul de taxe care se decid în 2014.  Un argument puternic este volumul de investiţii pe care îl promite atât off shore (perimetrele din Marea Neagră. n.r.), cât şi on shore, pe perimetrele terestre mature. Totodată, liberalizarea preţului la gaze va compensa pierderile fiscale şi, la urmă, SNP va avea un câştig decent”, crede analistul de la BCR.

Pot fi considerate decente şi randamentele dividendelor probabile, de 3,5 – 4%, la preţurile actuale, atât pentru FP cât şi pentru SNP.

În schimb, Transgaz (TGN) promite un randament al dividendului de peste 10%, potrivit estimării analistului de la BCR.

„Transgaz este în topul meu personal. A devenit şi mai interesantă după ce i-a crescut free -float -ul (proporţia de acţiuni aflate în circulaţie liberă pe piaţă) la peste 26%, după ultima ofertă de vânzare.  Are o politică de dividende stabilă şi nu are datorii”, spune Mihai Căruntu.

Mai mult, bilanţul din 2014 va fi curat: compania nu va mai fi nevoită să provizioneze închiderea companiei de proiect Nabucco.

Analistul de la BCR nu a dorit să se refere la Romgaz, în a cărei ofertă publică  iniţială (IPO) BCR a fost implicată şi nici la SIF-uri, SIF Oltenia fiind încă acţionară a celei mai mari bănci româneşti.

SIF-urile vor fi însă, ca de obicei, în centrul atenţiei, ca urmare a generozităţii cu care vor da dividende. Nu neapărat şi SIF Banat Crişana (SIF1), a cărei conducere a reuşit să-şi convingă acţionarii să accepte reinvestirea integrală a profitului.

Preşedintele Dragoş Bîlteanu are planuri pe cât de secrete, pe atât de mari, cu filiala SIF Imobiliare (SIFI) şi cu cea în care va concentra oparte din activele turistice ale SIF1.

Nu se ştie ce se va întâmpla nici la SIF Muntenia (SIF4), care de asemeni este controlată, indirect de Dragoş Bîlteanu. SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) ar trebui să nu dezamăgească.

Tot la capitolul „financiare” ar putea intra şi eventualul reviriment al acţiunilor BRD, afectate până în acest an de pierderile băncii.

Toate acţiunile de mai sus se regăsesc printre preferinţele majorităţii brokerilor şi analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Marile pariuri pe companii mici
Companii mai mici, precum Albalact (ALBZ), Compa Sibiu (CMP), Ropharma (RPH), Vrancart (VNC), Condmag (COMI) ar putea să atragă atenţia investitorilor aşa cum au făcut-o în cazul fondurilor de pensii.

Pariul pe creşterea cotaţiilor companiilor relastiv mici este foarte riscant, din cauza lichidităţii reduse. Altfel spus, acţiunile lor sunt greu de găsit şi sun tgreu să le găseşti cumpărător.

Pe de altă parte, investitorii vor prefera să-şi păstreze resursele disponibile pentru acţiunile Hidroelectrica, Electrica şi ale Complexului Energetic Oltenia, sau chiar ale Romtelecom, care urmează să ajungă la Bursă, în programul marilor listări guvernamentale.

Pe de altă parte, estre de aşteptat o volatilitate mare a preţurilor. În anul 2014, indicele BET al Bursei din Bucureşti, ar putea fluctua între +15% și –30%, potrivit unui raport al casei de brokeraj XTB România, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Marii jucători de la bursele lumii şi, după ei, majoritatea investitorilor vor reacţiona impulsiv la reducerea în etape, până la oprirea completă, a infuziei de lichidităţi pompate de  Federal Reserve (FED), banca centrală a SUA, în economia americană, respectiv în cea americană (seria de operaţiuni quantitative easing QE).

Premisele macroeconomice sunt favorabile pentru România. Producţia industriala îşi consolidează tendinţa ascendentă a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial, potrivit analiştilor de la  Tradeville.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...