Câştigul salarial mediu a stagnat în iunie la puţin peste 1.600 de lei
„În luna iunie 2013, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari creşteri s-au în fabricarea băuturilor (14%) şi a ţigărilor (12,3%), iar cele mai accelerate scăderi în producţia de autovehicule (9,4%) şi în extracţia cărbunelui (8,2%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu faţă de luna precedentă în administraţia publică (0,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,6%). În învăţământ s-a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net (1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 3,5%.