Câştigul salarial mediu nominal net a urcat la 1.857 lei, în aprilie. Care sunt domeniile cu cele mai mari creşteri
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna aprilie 2015, de 2.564 lei, cu 1,4% mai mare decât în luna martie 2015, scrie Agerpres.
Conform datelor INS, în luna aprilie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cea mai mare creştere a câştigului salarial mediu net, de 18,6%, s-a înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), urmat de sectoarele de fabricare a altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, unde creşterea a fost cuprinsă între 10% şi 14,5%.
Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2015 din sectorul economic au fost cauzate de acordarea de prime ocazionale în luna anterioară, nerealizările de producţie sau încasările mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi, cu 29,7%, s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – minus 18,5%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%). Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%).
Potrivit INS, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,3%. Indicele câştigului salarial real a fost de 101,4% pentru luna aprilie 2015 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 136,9% cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2015.