Câştiguri fabuloase. Casele de pariuri stau pe pierdere doar patru săptămâni pe an
Casele de pariuri se dovedesc a fi unele dintre cele mai profitabile afaceri din România în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, ele plătesc câştiguri mai mari decât încasările în maximum şase săptămâni pe an.
” Sunt ani în care ponderea surprizelor în total evenimente importante este atât de mică încât generează margini foarte proaste, diferenţa între încasări şi plăţi evoluează foarte prost pentru firmele de pariuri. Aceia sunt ani în care poţi să termini pe pierdere şi aşa se întâmplă. Noi facem evidenţa la săptămână, pentru că evenimentele sunt în general în weekend – cu excepţia meciurilor din Champions League şi Europa League, care sunt la mijlocul săptămânii, iar la sfârşit de săptămână tragi linie şi vezi ce ai făcut în acea săptămână. Periodic, în cursul unui an sunt săptămâni – la nivelul unui an sunt în medie între 4 şi 6 săptămâni – în care termini pe minus, plăteşti mai mult decât încasezi. Dar sunt şi ani în care ai vreo 10-12 săptămâni, în acel an termini pe minus. Nu ai cum să rămâi profitabil după un astfel de an.”, explică, într-un interviu pentru Agerpres, Liviu Popovici, preşedintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România.
Potrivit acestuia, piaţa pariurilor în cotă fixă a crescut constant în ultimii ani.
„Până în 2009 era o distribuţie destul de largă pe piaţa pariurilor, cu peste 30 de firme de pariuri, cu multe agenţii. În 2009 s-a schimbat legislaţia jocurilor de noroc în general. Una dintre contribuţiile noastre, a Romanian Bookmakers, la legislaţie a fost să impunem obligaţia ca fiecare firmă de pariuri să instaleze un terminal, la momentul acela la Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, după ce s-a înfiinţat Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc /ONJN/ s-a mutat la Oficiu, astfel încât toate tranzacţiile financiare legate de pariuri să fie reflectate acolo, absolut tot. Orice încasare, orice plată se vede şi acolo, este oglinda serverului de pariere. Tot atunci s-au impus nişte limite minime şi de capital şi de număr de agenţii şi garanţii şi taxe de licenţă. Piaţa s-a dus deodată jos. Au rămas la momentul acela 12-14 firme de pariuri care au reuşit să îndeplinească condiţiile, care făceau şi înainte lucrurile transparent şi care şi-au permis să facă lucrurile la fel, în continuare. Singura schimbare – au pus acel terminal. Din 2009 este o creştere oarecum constantă a pieţei, o creştere cu o singură cifră, de la an la an, cu ani mai buni şi ani mai proşti.”, explică reprezentantul caselor de pariuri.