Câştigurile Lafarge, afectate de deprecierile de active din Siria şi Irak

Compania Lafarge, care fuzionează cu Holcim pentru a forma cel mai mare producător mondial de ciment, a raportat pierderi nete de 145 milioane de euro în trimestrul patru din 2014, în urma deprecierilor de active de 385 milioane de euro din Siria şi Irak, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 10:23
Câştigurile Lafarge, afectate de deprecierile de active din Siria şi Irak

În perioada octombrie-decembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 4%, la 679 milioane de euro, în timp ce analiştii estimau un câştig de 725 milioane de euro. Vânzările au ajuns la 3,636 miliarde de euro, depăşind previziunile analiştilor, de 3,6 miliarde de franci elveţieni.

Compania franceză va acorda dividende de un euro pe acţiune. Piaţa cimentului ar urma să înregistreze un avans de 2-5% în 2015 iar cel mai ridicat ritm de creştere va fi pe pieţele emergente, a estimat Lafarge.

Compania se aşteaptă ca în acest an să raporteze un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 3-3,2 miliarde de euro, faţă de 2,72 miliarde de euro în 2014, scrie Agerpres.

Datoria netă a Lafarge a scăzut cu 5% în trimestrul patru din 2014, la 9,3 miliarde de euro, iar până la sfârşitul acestui an datoria ar urma să scadă la 8,5-9 miliarde de euro.

Compania franceză a confirmat planul de reducere a costurilor cu 550 de milioane de euro în 2015.

La începutul acestei luni, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a anunţat că va cheltui de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) pentru a achiziţiona active de la rivalele Lafarge şi Holcim. Este cea mai mare tranzacţie efectuată vreodată de CRH, care devine astfel a treia mare afacere cu materiale de construcţii din lume, după capitalizarea bursieră.

Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, că PNL a pierdut politic, fiindcă a făcut o coaliţie cu PSD....
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță ...
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...