Câţi bani a luat statul din redevenţe în 2012. Zero lei pe aur

09 04. 2013
oilwell1hireslarge_76493300

Statul român a colectat 1,5 miliarde de lei(circa 380 de milioane de euro) din redevenţele perecepute companiilor ce exploatează resurse de subsol, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Din această sumă, 85% reprezintă taxe colectate de la companiile care exploatează hidrocarburi, gaze şi petrol, în principal Petrom şi Romgaz.

„Poate părea o sumă mică, dar gândiţi-vă şi la celelalte categorii de taxe pe care le percepe statul de la companiile din domeniu, TVA, accize, impozit pe profit, contribuţii sociale, şi puteţi avea imaginea a ceea ce înseamnă exploatarea resurselor de subsol în România”, a precizat Duţu.

Spre deosebire de multe alte ţări europene, România are resurse proprii de petrol şi gaze. Potrivit ultimelor estimări, gazul s-ar epuiza în circa 15 ani iar petrolul într-o perioadă dublă de timp. Petrom este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 5,3 miliarde euro anul trecut şi peste 20.00de angajaţi, iar Romgaz este cea mai mare companie deţinută de statul român, cu o cifră de afaceri de circa 1 miliard e euro în 2011 şi 5.700 de angajaţi.

Redevenţele pe petrol şi gaze oscilează între 3,5% şi 13,5% din cantitatea exploatată, funcţie de tipul de zăcământ. Petrom are însă stabilită, din 2004, o redevenţă raportată la un nivel al barilului de petrol de 25 de dolari timp de 10 ani, până în 2014.

Potrivit Guvernului, nivelul acestor redevenţe ar urma să crească de la anul. „Evident că mărim redevenţele, evident însă că nu le putem mări doar la Petrom. Ideea este să mărim redevenţele în toate zonele ce ţin de resursele naturale la un nivel la care statul să câştige mai mult şi la care să se păstreze investiţiile. Dacă le facem prea mari s-ar putea să rămânem fără investiţii. Anul acesta va fi aprobată legea privind actualizarea redevenţelor în toate domeniile, inclusiv la petrol şi gaze naturale, la ceea ce înseamnă media europenă”, a explicat premierul Victor Ponta.

 

Nici un gram de aur

 

Una dintre cele mai valoroase resurse ale României şi foarte rară în Europa, aurul, nu se exploatează deloc în România. În ultimii trei ani, potrivit ANRM, niciun gram de aur nu a fost extras din subsolul României, deci statul nu a perceput nicio redevenţă pe acest tip de resursă.  Două firme au licenţă de exploatare minerale auro-argentifere: Romaltyn, la Certej, în judeţul Hundeoara şi Roşia Montană Gold Corporation, la Roşia Montană, în judeţul Alba. RMGC nu a primit încă avizul de mediu pentru a începe exploatarea aurului iar Romaltyn este încă în faza de explorare a zăcământului.

Alte resurse de subsol, precum apele minerale, rocile şi alte minerale, contribuie într-o proporţie redusă la suma totală din redevenţe strânsă de către stat într-un an.