Cât au câştigat iranienii de la Agricover din brandul românesc de legume şi fructe „Dor de Gust”
Platforma „Dor de Gust” lansată în iunie 2014 de către Asociaţia Cultivatorilor de Legume, Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe, Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi compania Agricover pentru a facilita accesul producătorilor români în hipermarketurile ţării, a generat anul trecut vânzări de aproximativ 5 milioane de kilograme. În bani, din calculele ECONOMICA.NET reise că business-ul a generat în jur de 1,2 milioane de euro, din care o parte ajung la Agricover, în contul serviciilor pe care aceasta le prestează.
„Cifra de afaceri în cele cateva luni de sezon de anul trecut in care programul a apucat sa demareze este mai puţin semnificativa pentru Agricover, aceasta fiind importantă pentru cei 340 de fermieri care au reuşit să-şi vândă cele aproape 5.000.000 kg de produse. Este, de asemenea, importanta pentru consumatorii care s-au bucurat de produsele proaspete livrate în reţelele de retail, platforma Dor de Gust reprezentând o soluţie integrata ce aduce împreună producatorii si consumatorii.”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ștefan Bucătaru, Director General Agribusiness în cadrul Agricover.
Din datele Agricover, o companie care oferă soluţii integrate companiilor agricole, prin „Dor de Gust” s-au comercializat în jur de 5 milioane de kilograme de produse proaspete de la peste 340 de fermieri din bazinele legumicole celebre ale ţării. „În 2014 cred că am livrat undeva la 3.000 de tone de produse, din care aproximativ trei sferturi cred că au fost cartofi şi pepeni. Valoarea nu este mare întrucât preţurile cu care am vândut sunt mici. Am dat pepenii şi cartofii cu 0,45 de lei”, a declarat pentru # economica# Gheorghe Vlad, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legume. Acesta susţine că nu poate contabiliza câştigurile financiare obţinute, dar spune că nu poate fi mult din moment ce mare parte din marfa a avut valoare mică.
Acesta estimează că anul acesta livrările vor fi mai mari, dar momentan programul nu a fost reactivat. „Încă nu am început să facel livrări. Urmează la vară”, explică Vlad, potrivit căruia numărul fermierilor din program şi suprafaţa exploată de aceştia a rămas la fel ca anul trecut. „Nu am adăugat alte sortimente şi alţi producători pentru că am vrut să facem faţă cât mai bine cerinţelor hipermarketurilor”, a explicat fermierul.
Un business cu 18% mai mare
Agricover, companie cu acţionariatr iranian care oferă soluţii integrate domeniului agricol, a raportat pentru anul trecut o creştere a cifrei de afaceri cu 18% faţă de anul anterior, până la 1,3 miliarde lei, într-un an în care s-a reorganizat. „În 2014, am înregistrat o creștere de 22% a portofoliului de clienți și o diversificare a categoriilor de fermieri deserviți, cu focus pe cea a fermierilor de culturi speciale și de zootehnie. Totodată anul 2014 a însemnat o reașezare a structurii de business a Agricover pe două axe principale – agri-Business și agri-Finance, fundamentată de preocuparea noastră constantă pentru a susține fermierii în dezvoltarea activității și sporirea profitabilității acestora”, a declarat Ștefan Bucătaru, Director General Agribusiness.
Principalele elemente care au marcat business-ul Agricover anul trecut au fost Dor de Gust, linia de business livestock – prin intermediul căreia Agricover asigură o piaţă de desfacere fermierilor din zootehnie, valorificarea de cereale și oleaginoase, distribuţia de imputuri şi covera.ro, magazinul online al Agricover, ce comercializează peste 20.000 de produse specializate pentru fermă, casă și gradină.
Astfel, compania a valorificat producția a peste 100 de ferme de porci, totalizând peste 180.000 de capete de porci, iar achiziția și valorificarea de lapte către procesatorii din țară și din spațiul intra-comunitar a atins un volum de peste 37 milioane de litri.
De asemenea, Agricover a achiziționat și valorificat peste 900.000 de tone de cereale şi oleaginoase.
Potrivit companiei, pentru anul 2015, operațiunile de agri-Business se vor axa în principal pe asigurarea unor alternative de desfacere sigure pentru produsele românești, facilitând accesul fermierilor către unitățile de procesare locale și intra-comunitare. „Fermierii români trebuie să fie competitivi, atât pe piețele interne cât și pe cele externe – iar rolul nostru este acela de a stimula o funcționare eficientă și performantă pe întreg lanțul valoric și de a fi un motor de creștere și dezvoltare”, a adăugat Ștefan Bucătaru, Director General Agribusiness.