Cât câștigă fotbaliştii italieni din investiţiile în obligaţiuni ale guvernului de la Roma
În luna noiembrie anul trecut a fost organizată în Italia o zi specială pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, în cadrul căreia băncile au încercat să atragă investitorii neconvenţionali, precum populaţia sau persoanele publice, pentru a împrumuta statul.
Din 28 noiembrie 2011, randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale statului italian au scăzut cu 2,5 puncte procentuale, iar guvernul se împrumută acum mai ieftin, la dobânzi mai mici decât anul trecut.
Şeful Asociaţiei Fotbaliştilor Italieni, Damiano Tommasi, a declarat că a existat „un răspuns foarte pozitiv” din partea jucătorilor de fotbal, inclusiv a atacantului clubului Udinese Antonio Di Natale, golgheterul Serie A în 2010 şi 2011.
„Am vrut să ne aducem contribuţia pentru a ajuta Italia să se menţină pe linia de plutire într-o perioadă foarte dificilă, dar nu doar solidaritatea ne-a motivat să ne implicăm. Obligaţiunile s-au dovedit a fi o investiţie foarte bună. Asociaţia noastră a cumpărat obligaţiuni guvernamentale şi am trimis o scrisoare către căpitanii tuturor echipelor de fotbal în care i-am invitat să procedeze la fel. Eu însumi am cumpărat”, a declarat Tommasi, fost mijlocaş al clubului AS Roma.
„Ziua obligaţiunilor” a fost organizată la două săptămâni după ce premierul Mario Monti a preluat conducerea guvernului, aducând stabilitate politică şi iniţiativă în privinţa economiei, ambele deficitare în mandatul predecesorului său, Silvio Berlusconi.
Obligaţiunile Italiei au fost susţinute puternic şi de programele Băncii Centrale Europene pentru furnizarea de lichidităţi în valoare de circa 1.000 de miliarde de euro sectorului bancar.
Câştigul de aproape 30% pentru obligaţiunile Italiei depăşeşte profiturile pe care le-ar fi adus investiţii în datoria Spaniei, de 13%, sau cea a Germaniei (6,7%).
Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei se situa marţi la 4,75%, comparativ cu recordul de 7,48% înregistrat la 9 noiembrie anul trecut.