Cât câştigă investitorii din acţiunile companiilor controlate de stat

O investiție în acțiunile companiilor controlate de stat aduce proprietarilor dividende al căror randament atinge maximum 13%, de trei ori peste dobânda oferită de bănci pentru banii plasaţi in depozite la termen.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 07:25
Cât câştigă investitorii din acţiunile companiilor controlate de stat

Cele mai generoase cu investitorii au fost companiile controlate de stat cărora legea le pretinde să distribuie minim 50% din profit ca dividend. Societăți precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic national, sau Nuclearelectrica (SNN), listată recent, au înregistrat profituri record în 2013, din care intenționează să plătească peste 80% către acționari. La cele mai recente prețuri ale acțunilor, aceste dividende s-ar ridica la circa 13%, cu randamente foarte atractive în comparație cu dobânzile bancare din ce în ce mai mici.

Cele două societăţi energetice sunt urmate îndeaproape de Transgaz (TGN), care deţine monopolul transportului de gaze şi care oferă un randament de 9% la dividend. În cazul Romgaz (SNG), cel mai mare producător autohton de gaze, dividendul anunţat va fi mai mare decât profitul net obţinut în 2013, probabil în baza rezervelor uriaşe de numerar. Randamentul dividendelor Romgaz este 7,5% din cotaţiile actuale.

Citeşte şi 

Cum să plasezi inteligent bani la Bursă: soluţii pentru toate tipurile de investitori

Investiţii pe bursă versus depozite bancare

Pentru a beneficia de aceste dividende, adică partea din profitul unei companii pe care managementul decide să o distribuie către acţionari, un investitor trebuie să cumpere acţiuni la companiile de stat listate. O perioadă prielnică achiziţiei pentru astfel de acţiuni este până la mijlocul lunii mai, timp în care interesul crescut la cumpărare ar putea aduce câștiguri și din aprecierea valorii acţiunii.

În momentul de faţă, indiferent ce fel de titluri vei alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-ai obţine de la depozitele bancare. Randamentul se calculează prin raportarea la preţul acţiunii. În medie, un depozit în lei cu scadenţa de un an primeşte o dobandă de 3,7%, însă la Bursa de Valori Bucureşti există acţiuni care oferă dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile şi profitabile, cu istoric îndelungat de recompensare a investitorilor.

Când iei decizia să investeşti în acţiunile unei companii, predictibilitatea asupra evoluţiei sale viitoare este destul de scazută. Chiar dacă vei alege compania pe bază atractivităţii sectorului de activitate şi a rezultatelor financiare, în speranţa că acţiunile vor creste, acestea pot avea un traseu descendent din cauza unor evenimente neprevăzute, cum ar fi turbulenţele geopolitice. Cu alte cuvinte, există posibilitatea să înregistrezi, cel puţin pe termen scurt, pierderi la nivelul portofoliului tău. Totuşi, dacă societatea în care ai investit plăteşte în mod tradiţional dividende, poţi conta măcar pe un flux de numerar periodic şi stabil, care să compenseze volatilitatea de pe piaţă.

În concluzie, dividendele sunt importante, pentru că se adaugă la câştigul obţinut dintr-o investiţie sau pot echilibra, măcar parţial, o eventuală pierdere. Pe termen lung, este posibil să recuperezi întreaga investiţie într-o acţiune din dividendele pe care aceasta le oferă. Unul din sfaturile lui Warren Buffett, renumitul investitor american, se referă la achiziţia acelor titluri de la care, dacă ar fi retrase de la tranzacţionare a doua zi şi nu le-ai mai putea vinde, ai fi mulţumit să primeşti dividende consistente ani de-a rândul.

Află aici cum poţi investi în aceste companii pentru a primi dividende şi investi! Accesează linkul AICI . 

Articol furnizat de casa de brokeraj Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...