Cât câştigă directorii generali în România. Şi în Europa
În plus faţă de salariul de bază, personalul executiv de vârf primeşte pachete individuale diferite, în funcţie de politica organizaţiei, strategia acesteia şi indicatorii de performanţă agreaţi“, se spune într-un document al HayGroup Management Consultants, prezentat acţionarilor Transelectrica, pe site-ul acesteia, într-un exerciţiu de transparenţă destul de rar întâlnit în România.
„Pe plan naţional, salariul de bază anual pentru funcţii similare cu cea de director general executiv se încadrează între 486.000 şi 730.000 de lei brut, iar pentru membrii din comitetul director între 375.000 şi 536.000 de lei brut“, spun consultanţii de la HayGroup.
În baza studiului HayGroup, acţionarilor Transelectrica li se propune să aprobe o remuneraţie brută lunară de 18.155 de lei pentru directorul general al companiei. Statul are 58% din acţiunile companiei.
Pentru membrii directoratului „remuneraţia anuală totală se încadrează între 420.000 şi 630.000 de lei brut“.
Spre deosebire de ţările occidentale, în Europa Centrală şi de Est „se pune un accent mai mare asupra salariului de bază, acesta ajungând la o pondere de până la 62%, din totalul pachetului pentru funcţiile executive“, potrivit studiului HayGroup.
În Vest accentul se pune pe „componentele de plată variabilă, precum bonusurile anuale de performanţă multi-anuală, corelate cu rezultatele financiare pe termen lung ale companiei“.
Ponderea elementelor variabile ajunge la 80% din pachetul oefrit în Marea Britanie, Germania, Franţa, Elveţia şi Olanda.
Pentru posturi comparabile cu cel de la Transelectrica la nivel european se plăteşte „un salariu de bază anual între 243.000 şi 374.000 euro brut. Remuneraţia anuală totală se încadrează între 328.000 şi 617.000 euro brut“, în afară de bonusurile de performanţă, care ajung, la unele companii la 30% din pachetul oferit.
Veniturile salariale diferă în funcţie de industrie, dimensiunea şi complexitatea companiei şi ţară.