E mare sau mică leafa lui Isărescu? Câte salarii medii încasează şeful BNR şi cum stau ceilalţi guvernatori de bănci centrale
„Vă prezint salariul net şi indemnizaţia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizaţia lunară pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)”, a declarat guvernatorul BNR joi, la un briefing de presă organizat la sediul Băncii Centrale.
Salariul mediu net din România este de 463 de euro pe lună, potrivit celor mai recente date oficiale.
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, instituţia care coordonează Eurosistemul de bănci centrale din UE, din care face parte şi BNR, câştigă un salariu de 385.860 de euro pe an, de peste două ori mai mult decât Isărescu chiar şi cumulând venitul guvernatorului român din indemnizaţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Pentru că BCE are sediul în Germania, unde salariul mediu net pe economie este de 2.225 euro pe lună, putem spune că Draghi este mai sărac decât Isărescu faţă de nivelul de trai al populaţiei: salariul şefului BCE reprezintă „doar” 14,5 salarii medii nete nemţeşti.
Dacă tot suntem în Germania, să vedem cum se descurcă Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank şi membru în Consiliul BCE. Weidmann este recompensat de Bundesbank cu un salariu de bază anual de 354.548 euro şi ajunge la o compensaţie totală de 436.355 euro pe an cu tot cu alte compensaţii şi cheltuieli decontate de banca centrală a Germaniei. Faţă de salariul mediu net din Germania, Weidmann are un salariu de bază echivalent cu 13 salarii medii, în timp ce remuneraţia totală depăşeşte 16 salarii medii.
Vecinii bulgari îşi recompensează guvernatorul, pe Dimitar Radev, cu un salariu de 7.857 euro pe lună, adică 20,5 salarii medii (382 euro – cel mai mic din UE), în timp ce Miroslav Singer, colegul lui Isărescu de la Banca Cehiei, câştigă 15.844 euro pe lună, adică 20 de salarii medii pe economie (793 euro pe lună).
Cel mai bine plătit guvernator de bancă naţională din UE provine de peste Ocean. Îl cheamă Mark Carney şi este canadian, adus la conducerea Băncii Angliei în 2013, şi a devenit una dintre figurile cheie pe drumul Marii Britanii către ieşirea din UE, votată în iunie prin referendum. Carney câştigă un salariu de bază de 480.000 de lire sterline pe an, însă compensaţia totală ajunge la 880.000 de lire pe an, din care 250.000 de lire pentru chirie şi alte cheltuieli de trai, pentru deranjul de a se muta de la Ottawa la Londra.
Astfel, Carney primeşte un salariu de bază echivalent cu 22 de salarii medii din Marea Britanie, în timp ce remuneraţia totală depăşeşte 40 de salarii medii.
Pentru a ne face o idee despre ţările nordice, aflăm că Stefan Ingves, guvernatorul Sveriges Riksbank, primeţte 2,1 milioane de coroane suedeze pe an (aproximativ 221.000 euro la cursul actual). Faţă de salariul mediu net din Suedia, egal cu aproximativ 2.600 de euro, Ingves câştigă 7,1 salarii medii.
În SUA, preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, câştigă aproximativ 200.000 de dolari pe an brut, adică circa 4,5 salarii medii brute.