Cât câştigă senatorii şi conducerea Senatului. Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României

Secretarul general al Senatului are un salariu lunar brut de 19.055 lei, mai mare decât al preşedintelui Senatului şi chiar decât al preşedintelui României, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul acestei Camere. Mai mult, baza legală indicată pentru salariul secretarului general al Senatului este OUG 14/2015, act normativ care însă nu face nicio referire la salarizarea respectivei funcţii.
Economica.net - Dum, 15 oct. 2017, 12:40
Cât câştigă senatorii şi conducerea Senatului. Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Senatului, secretarul general al instituţiei a primit, începând cu 1 iulie 2017, un salariu de 19.055 lei brut pe lună. În acelaşi timp, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor au primit 16.675 lei brut pe lună, iar preşedintele României a încasat o indemnizaţie de 17.400 lei brut pe lună.

LISTA indemnizaţiilor şi salariilor de bază aferente funcţiilor specifice Senatului

Baza legală indicată pe site-ul Senatului pentru salariul secretarului general este OUG 14/2015, adoptată în urmă cu doi ani de guvernul condus interimar de Gabriel Oprea.

În OUG 14/2015 nu se face însă nicio referire la salarizarea secretarului general al Senatului sau al Camerei Deputaţilor, ci doar la nivelul indemnizaţiilor pentru preşedintele României, preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii celor două camere ale Parlamentului, prim-ministru, viceprim-ministru, ministru, ministru delegat, consilieri prezidenţiali, secretarul general al Guvernului, şeful cancelariei primului ministru şi şefii altor instituţii precum Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ şi serviciile secrete.

În prezent, în funcţia de secretar general al Senatului se află Ion Vărgău, numit în martie 2014.

Comparativ, secretarul general al Camerei Deputaţilor primeşte un salariu de 17.900 lei brut pe lună, cu aproape 2.000 de lei mai puţin decât omologul său de la Senat, iar la baza legală pentru venitul său nu este indicată OUG 14/2015.

În ceea ce priveşte celelalte salarii de la Senat, pentru funcţiile de demnitate publică alese acestea sunt între 13.050 lei brut pe lună (simplu senator) şi 16.675 lei brut pe lună (preşedintele Senatului).

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii Senatului, alţii decât secretarul general, aceştia au salarii cuprinse între 1.450 lei brut pe lună şi 10.973 lei brut pe lună.

Potrivit legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate autorităţile şi instituţiile publice enumerate au obligaţia de a publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi de a menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice.

Te-ar mai putea interesa și
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Capitalul social al Kontron Services România, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C şi IoT din ţara noastră, a fost majorat cu peste 75 de milioane lei prin conversia unei......
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele ...
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat azi că livrările de vehicule electrice din seria SU7 au depășit 100.000 de unități. ...
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul general
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul ...
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să ...