Cât câştigai în 2014, dacă ai fi cumpărat acum un an cele mai bune acţiuni de la Bursa din Bucureşti
Dacă ar fi fost cumpărate în ultima zi de tranzacţionare din 2013 sau în primele zile din acest an, acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor Bucureşti (IMP) ar fi adus investitorului un câştig brut de 157 %, la preţul de vânzare de ieri, 30 decembrie 2014. Ieri a fost ultima zi bursieră a anului 2014.
Acţiunea IMP este şi în 2014 cea mai performantă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce a crescut cu circa 300% în 2013. În Topul Bursei pe 2014 nu au fost luate în calcul creşterile nominale ale acţiunilor producătorului de cărămizi Cemacon Cluj Napoca (CEON) şi cele ale celui de ambalaje MJ Maillis România (MJM), care au operat diminuări de capital social, pentru acoperirea pierderilor, urmate de majorări de capital mai puţin consistente.
Aprecierea acţiunilor IMP a fost stimulată de perspectivele favorabile ale companiei după preluarea de către omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi partenerii săi. Iaciu & Co. au venit cu bani de acasă în companie, participând la majorarea cu aproape 50% a capitalului acesteia.
IMP a lansat, la începutul lunii noiembrie „Cartierul Salcâmilor”, cel mai nou din ansamblul Greenfield. Cartierul Salcâmilor are nouă blocuri cu 252 de apartamente.
Impact îşi reface şi poziţia financiară, datorită creşterii veniturilor din vânzările de apartamente şi a reducerii de 7,7 ori a cheltuielilor financiare. Pierderile s-au redus cu 75% în primele trei trimestre ale anului, până la puţin peste cinci milioane de lei, iar veniturile din exploatare au crescut cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, până la puţin peste 20 de milioane de lei.
Creşteri impresionante, acţiuni nelichide
Au mai înregistrat creşteri de peste 100% o fostă glorie a industriei româneşti, Electroputere Craiova (EPT, +123%) şi o revelaţie, producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA, 106%). Ambele sunt, însă, acţiuni prea puţin lichide ca să se fi riscat pe ele în 30 decembrie 2013. Nu fără o foarte mare doză de curaj. Se găsesc greu de cumpărat şi la fel de greu de vândut.
Electroputere mai face transformatoare, după ce şi-a vândut afacerea producţiei de locomotive. Patronii saudiţi de la Al Arrab ar putea oricând să delisteze compania. Au deja peste 95% din acţiuni şi, probabil, creşterea acţiunii EPT vine tocmai din cauza eventualitatăţii ca saudiţii să facă ofertă pentru cumpărarea restului acţiunilor.
Creşterea acţiunilor Retrasib Sibiu (RTRA) poate fi legată de preluarea companiei, în octombrie, de către SGB-Smit (Germania), unul dintre cei mai mari producători de transformatoare din Europa. Nemţii au 67,4% din acţiunile RTRA şi acţionează concertat cu Scando Trading din Bucureşti, care deţine 24,3% din capitalul social al Retrasib.
Acţiunile Şantierului Naval Orşova (SNO), specializată în construcţia de nave fluviale, au crescut cu 93% în 2014. În numai două zile din noiembrie acţiunile SNO au crescut cu 29% pe fondul achiziţiei de către SIF Oltenia a unui pachet de 7,6%. De atunci, SIF5 a continuat achiziţiile de SNO din piaţă.
Doar interesul SIF Oltenia (SIF5) nu ar trebui să fie suficient pentru a explica performanţa acţiuni SNO. SIF5 este doar teoretic unul dintre marii investitori financiari ai României, căci, în general, SIF-urile nu se comportă ca finanţatoare ale companiilor din portofoliu. Iar SNO este controlată de SIF Transilvania (SIF3, cu aproape 50% din acţiuni). SIF Muntenia (SIF4) are şi ea peste 13%.
SIF-urile ar putea însă vinde compania unui constructor naval mai interesat decât ele să susţină financiar dezvoltarea companiei. SNO a înregistrat pe primele nouă luni din 2014 venituri de 40 de milioane de lei şi a trecut pe profit (4,6 milioane de lei), după ce a înregistrat pierderi de 2,8 milioane de lei anul trecut. Circa 98% din venituri vin din navele construite pentru export.
În trimestrul III 2014 SNO a finalizat şi livrat cea mai mare navă a sa, un tanc de 1.320 de tone, în urma unei investiţii de modernizare şi extindere a capacităţii şantierului.
În Topul celor mai mari creşteri la Bursă în 2014, urmează acţiunile Transelectrica (TEL, +85%), dar nu înaintea unei acţiuni puţin lichide, cea a Amilon Sibiu (AMY, +86%, un producător de amidon din grupul de panificaţie Boromir).
De altfel, acţiunile lichide sunt despărţite de multe altele nelichide în TOPUL Bursa 2014. După TEL (locul 6), urmează abia pe locul 10 Transgaz (TGN, + 40%) şi tocmai pe 19 vine Banca Transilvania (TLV, +13,5%), iar pe locurile 24, 26 şi 27 acţiunile SIF Moldova (SIF2, +8%), ale Fondului Proprietatea (FP, 7%) şi ale Bursei de Valori Bucureşti însăşi (BVB, +4,6%). Nu mai merită cine ştie ce atenţie celelalte opt acţiuni din top care au înregistrat câştiguri, pentru că acestea nu au fost mai mari decât dobânda la depozitele bancare pe un an.
Fascinaţia tarifelor reglementate
Merită atenţie, însă, acţiunile TEL şi TGN, care au profitat în 2014 de creşterea tarifelor reglementate de Autoritatea energetică românească.
Creşterea tarifelor reglementate a dublat profitul Transelectrica. Iar Transgaz „este exemplul clasic de companie de utilități, cu marje de profitabilitate de peste 20% în ultimii ani, În 2014, TGN a marcat o revenire, ajutată de majorarea tarifelor reglementate, astfel încât veniturile raportate pentru nouă luni au avansat cu 15%, iar profitul net a crescut cu 131%”, potrivit analiştilor Tradeville, citaţi de ECONOMICA.NET.
Investitorii au fost atraşi şi de promisiunea unor dividende consistente, cu randamente dintre cele mai mari de pe piaţă, 13% la TEL şi circa 10% la TGN, care ocupă locurile I şi III în topul randamentelor dividendelor.
Banca Transilvania (TLV, +13,5%) şi-a reconfirmat soliditatea procesului de dezvoltare odată cu confirmarea achiziţiei Volksbank România. Achiziţia ar putea aduce banca din Cluj în poziţia de a ameninţa BRD în topul cotei de piaţă după active. Banca Transilvania ar ajunge la circa 13%, potrivit Erste Group Research. Strategia băncii s-a bazat şi pe susţinerea a cel puţin trei dintre societăţile de investiţii financiare (SIF), care sunt acţionare importante ale băncii. Pe două dintre ele (SIF1 şi SIF4) TLV le controlează la rândul său, iar cu a treia (SIF2) are relaţii foarte bune.
Între TEL şi TGN, în Top Bursă 2014 s-au strecurat acţiunile nelichide ale Romcarbon Buzău (ROCE, +69 %, materiale plastice), Zentiva (SCD, + 48%, medicamente) şi Teraplast (TRP, +43,5%, materiale de construcţii).
De asemeni, între TGN şi TLV s-au strecurat companii valoroase, dar cu acţiuni prea puţin lichide, deşi cu creşteri importante, aşa cum este cea a transportatorului de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE, + 22%). Conpet a reuşit chiar la sfârşitul lui 2014 să prelungească un contract vital pentru veniturile sale, cel cu Petrotel Lukoil.
Rafinăria de la Ploieşti a Lukoil îşi aduce ţiţeiul din import şi apoi prin conductele COTE de la Oil Terminal Constanţa. Din contractul cu Petrotel Lukoil, COTE va câştiga astfel aproape 43 de milioane de lei anul viitor. Altfel, afacerile Conpet s-ar reduce doar la cererea venită de la OMV Petrom.
Şi alte companii puţin lichide au obţinut performanţe remarcabile la bursă în 2014: Compa Sibiu (CMP, + 32%, piese auto), Vrancart Focşani (VNC, +29%, cartoane), Stirom Bucureşti (STIB, +18%, singurul producător de sticlă care a supravieţuit după 1989), TMK – Artrom Slatina (ART, +16%, tuburi şi ţevi), Boromir Prod Buzău (SPCU, +15,5%, singurul producător din panificaţie de la Bursă) şi Aerostar Bacău (ARS, +15%, singura companie de avioane care mai face profit).