Cât câştigi dacă vrei energie electrică de pe piaţa liberă, fără să schimbi furnizorul
În ultimele luni, tot mai multe companii vin cu oferte de energie electrică pentru populaţie, care are dreptul să schimbe furnizorul şi să primească energie în sistem de piaţă liberă, la preţ nereglementat de stat. ECONOMICA.NET a prezentat mai multe comparaţii între preţurile cu care vin furnizorii alternativi de electricitate şi cei tradiţionali.
Citeşte şi:
De data aceasta, am ales să facem o comparaţie între ofertele aceluiaşi furnizor. Enel, care furnizează în regim reglementat energie electrică în trei dintre cele opt zone de distribuţie din România, Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu) are şi trei oferte pentru clienţii persoane fizice care ar dori să renunţe la energia furnizată în regim reglementat, la preţul stabilit de stat şi să primească energie în sistem de piaţă liberă.
La un consum de 100 kWh lunar, factura plătită de un client Enel care primeşte energie în sistem reglementat, pe baza celui mai utilizat tip de tarif din România (monom cu rezervare) este de 55,24 lei, fără a lua în calcul şi taxele radio şi TV.
Enel a lansat însă şi alte trei oferte pentru clienţii casnici, care ar dori să primească energie în sistem de piaţă liberă. În cazul Enel E-light 24, un contract pe 24 de luni care presupune şi el un abonament zilnic, pe lângă plata energiei electrice, la un consum de 100 kWh pe lună, valoarea facturii este de 52,97 lei, fără taxa radio-tv, aşadar economia ar fi de 2,27 lei pe lună. În cazul Enel în Familie 24, un contract pe 24 de luni, fără vreo componentă de abonament, o factură lunară de 100 kWh înseamnă 54,05 lei, deci consumatorul face o economie de 1,19 bani. În cazul Enel în familie 12, un contract de acelaşi fel, dar încheiat pe doar 12 luni, valoarea unei facturi de 100 kWh este de 54,29 lei, deci economia lunară ar fi de doar 0,95 lei. Sumele nu includ contravaloarea taxei radio-TV.
Pentru mai multe lămuriri referitoare la obligaţia de plată a celor 6,5 lei pe lună, cât reprezintă taxa radio-TV, citiţi aici:
Taxa radio – TV 2016 în factura la curent. Obligaţii de plată, scutiri şi amenzi