Cât vor încasa intermediarii şi consultanţii la oferta publică Romgaz. Cum se vor descuraja speculaţiile

Totalul comisioanelor, spezelor şi cheltuielilor pe care le vor plăti Guvernul, ca acţionar al Romgaz vânzător de titluri, şi de Romgaz însăşi se ridică la cel puţin 45 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro). Totodată, intermediarii ofertei vor avea la dispoziţie 140 de milioane de lei pentru stabilizarea preţului acţiunilor la bursă. Oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz începe mâine şi va dura până la sfârşitul lunii.
Adrian N. Ionescu - lun, 21 oct. 2013, 21:01
Cât vor încasa intermediarii şi consultanţii la oferta publică Romgaz. Cum se vor descuraja speculaţiile

Totalul comisioanelor, spezelor şi cheltuielilor plătibile de către acţionarul vânzător (Ministerul Eocnomiei, n.r.) în legătură cu Oferta” ar putea fi între 16,1 milioane şi 21,5 milioane de lei, potrivit prospectului de ofertă publică de vânzare a acţiunilor Romgaz. Între acestea se numără comisioanele intermediarilor ofertei şi alte costuri precum taxa cerută de Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) de 0,1% din valoarea ofertei.

De asemeni, din aceleaşi chletuieli fac parte şi comisioanele intermediarilor ofertei, inclusiv cel al băncii de investiţii (Bank of New York) care va emite certificatele  de depozit globale, prin care se vor vide nacţiuniule Romgaz în străinătate.

Ministerul Economiei va obţine cel puţin 1,38 miliarde lei (peste 311 milioane euro) şi  cel mult 1,85 miliarde lei (peste 415 milioane euro), din vânzarea a  15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu.

Totodată, „totalul spezelor şi cheltuielilor plătibile de Societate (Romgaz, n.r.) în legatură cu Oferta se aşteaptă să fie de aproximativ 13,5 milioane de lei”, se mai precizează în prospectul citat.

Compania va trebui să plătească taxele de admitere la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi de de depozitare a acţiunilor la Depozitarul Central. 

Intermediarii ofertei sunt Goldman Sachs International şi Erste Group Bank (în calitate de coordonatori globali şi manageri internaţionali) şi BCR şi sfirma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, în calitate de manageri locali.

Managerii vor primi din partea acţionarului vânzător un comision în valoare de 1,16 % din veniturile brute înregistrate în urma ofertei.

Totodată, managerii vor reţine 13% din veniturile brute obţinute de către acţionarul vânzător ca să le folosească drept „Fonduri pentru Stabilizare” a preţului de piaţă al acţiunilor la bursă, „dacă va fi cazul”.

Astfel, operaţiunile de stabilizare a preţului ar putea consuma circa 140 de milioane de lei în primele 30 de zile calendaristice de data primelor tranzacţii la bursă.

Cu fondurile de stabilizare se pot realiza „tranzacţii în vederea susţinerii preţului de piaţă al valorilor mobiliare la un nivel mai ridicat decât cel care ar prevala pe o piaţă deschisă pentru o perioada limitată”.

„La finalul Perioadei de Stabilizare, Managerii vor returna Acţionarului Vânzător Valorile Mobiliare care au fost cumpărate în piaţă ca urmare a activităţilor de stabilizare şi/sau orice parte din Fondurile pentru Stabilizare care nu este utilizată pentru activităţile de stabilizare, precum şi orice dobandă acumulată cu privire la sumele aferente Fondurilor pentru Stabilizare”, s emai prevede în prospectul de ofertă.

Te-ar mai putea interesa și
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a......
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...