Pe ce îşi dau românii salariul: cheltuielile cu utilităţile cresc odată cu preţurile, cele cu educaţia scad
Din cei aproximativ 2.100 de lei pe care îi câştigă, în medie, o gospodărie de români, peste 430 de lei (20,5%) sunt cheltuiţi lunar pentru plata serviciilor necesare, dintre care cele mai importante sunt cele ce ţin de administrarea gospodăriei (gaz, energie, apă etc). Faţă de anii trecuţi, alocăm sume tot mai importante pentru energie, chirii, apă sau transport, fără ca aceste cheltuieli în plus să fie acoperite în totalitate de creşterea veniturilor.
Potrivit unei analize a Institutului Naţional de Statistică, în 2014, veniturile băneşti medii ale unei gospodării de români s-au majorat cu 3,1% faţă de 2012, până la aproximativ 2.100 de lei, în vreme ce cheltuielile pentru plata serviciilor s-au majorat în acelaşi interval cu 7%, la peste 432 de lei. Principalele motive sunt creşterea preţurilor şi a interesului pentru anumite tipuri de servicii.
Astfel, urmare a scumpirilor, românii au alocat cu peste 31% mai mulţi bani pentru energia electrică şi termică, factura medie ajungând la 99,46 lei pe lună şi, respectiv 21,6 lei pe lună. Spre exemplu, una dintre majorările de tarife la energia electrică a avut loc de la 1 martie 2014, urmare a deciziei Autorităţii Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) de a creşte cota de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie să o îndeplinească pentru anul anterior. Impact negativ în preţ au mai avut-o şi liberalizarea pieţei de energie, dar şi introducerea taxei pe stâlp. În ceea ce priveşte tariful la energia termică, acesta a crescut pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ca urmare a majorării preţului gazului folosit de CET-uri.
Totodată, în cei doi ani analizaţi, costul mediu suportat de un român cu chiria a crescut cu 12%, până la 17,7 lei pe lună, în vreme ce cheltuielile cu apa, canal au crescut şi ele cu 9%, până la 53,6 lei pe lună. Totodată, pentru transport românii alocă în medie 30,4 lei, cu 8,4% mai mult faţă de 2012.
Au existat însă şi servicii pentru care românii au început să aloce mai puţini bani, mai degrabă pentru că au făcut economii decât prin prisma reducerii preţurilor. Este cazul gazelor naturale, care, deşi s-au scumpit, au generat cheltuieli 0,5% mai mici în 2014 faţă de 2013, adică aproximativ 47 de lei.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte cheltuielile cu educaţia, care au scăzut în perioada analizată cu 39%, până la o medie de 5,3 lei pe gospodărie.