Cât costă mâncarea la poarta fermei. Şi cu cât ajunge în magazine

15 12. 2012
capacitatea_de_depozitare_a_romaniei_pentru_legume_si_fructe_ar_putea_creste_cu_19_30199400

În magazine sau pieţe alimentele de bază au preţuri diferite, în funcţie de mai mulţi factori, printre care procesatorul şi retailerul de unde este achiziţionat. ECONOMICA.NET vă spune care sunt preţurile cu care produsele pleacă de la poarta fermei, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, un kilogram de cartof de toamnă se vindea în trimestrul trei al anului la fermier cu un preţ mediu la nivel naţional  de 0,77 de lei pe kilogram. Pe regiuni, cel mai scump s-au vândut cartofii în zona sud-vest-Oltenia -1,22 lei, în timp ce în nord-vest costul unui kilogram a fost de numai 0,55 de lei. În magazine, costul unui kilogram de cartofi pleacă de la 1,6-1,7 lei. 

Tomatele aveau un preţ mediu de 2,86 de lei kilogramul cu variaţii între 0,26 lei în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 5,53 de lei în regiunea Nord-Est, iar castraveţii costau în medie 1,18 lei kilogramul, cel mai scump fiind în Sud -Muntenia-1,38 de lei kilogramul. Locuitorii din regiunea nord-Est puteau să îşi achiziţioneze un kilogram de castraveţi, dacă îl luau direct de la producător cu 0,8 lei. În magazine, un kilogram de roşii se vinde acum cu aproximativ 5-5,5 lei.

Fasolea păstăi avea la producător un preţ mediu de 0,75 de lei, iar ardeiul capia costa între 1,87 de lei kilogramul în Sud Vest -Oltenia şi 1,97 la Bucureşti. În magazine, preţul este de 6 lei. Pentru ardeiul gras, costul mediu ajungea în trimestrul trei al anului la 1,81 de lei kilogramul, în timp ce gogoşarii costau în medie între 1,55 de lei în Sud-Muntenia şi 2,1 în Sud-Vest Oltenia.

Un litru de lapte proaspăt de vacă pleacă de la poarta fermei cu 1,04 lei în medie, cel mai scump fiind în vcentrul ţării-1,2 lei. În schimb, în zona Sud Vest Oltenia litrul de lapte era „cotat” la 0,71 de lei pe litru. la raft, un litru de lapte pasteurizat ajunge la peste 4 lei litrul.

Pentru laptele proaspăt de oaie preţul mediu la nivel de ţară este de 1,86 de lei, dar ajunge la 2,1 lei în regiunea Nord-Vest.

Dacă îl luaţi direct de la producător, costul unui ou este de numai 0,37 de lei, în medie, cel mai costisitor fiind în centrul ţării unde ajunge la 0,43 lei. Un nou poate fi achiziţionat însă şi cu 0,3 lei, dacă este luat din Muntenia. În magazine, preţul unui ou pleacă de la aproximativ 0,7 lei. 

Diferenţele de preţ apar ca urmare a costurilor care se adaugă pe traseul producător-raft, printre care costurile de procesare, de ambalare, transport precum şi adaosurile comerciale.