Cât costă funcţionarea sediului Parlamentului European

Economica.net
10 05. 2012
parlamentul_european_94315200

„Costul anual al sediului Parlamentului de la Strasbourg s-a ridicat la exact 51,5 milioane de euro în 2010, din care 33,5 milioane reprezintă costuri cu infrastructura, iar 18 milioane costuri de funcţionare pentru cele 12 perioade de sesiune lunare”, se menţionează în raportul de descărcare de gestiune al PE pentru 2010, adoptat de plenul PE.

De asemenea, raportul subliniază că aceste cifre oficiale sunt mult mai mici decât estimările prezentate anterior referitoare la costurile anuale de funcţionare a sediului PE de la Strasbourg, care variau între 169 milioane şi 203 milioane de euro.

Documentul adoptat joi constată şi că bugetul total al Parlamentului European a fost de 1,616 miliarde de euro în 2010, reprezentând a cincea parte (19,99%) din bugetul general al UE pentru anul respectiv.

Deputaţii europeni se pronunţaseră pe 30 martie 2012 cu o largă majoritate în favoarea unei mutări a PE în sediul de la Bruxelles, în vederea evitării deplasărilor regulate la Strasbourg şi realizării unor economii în contextul austerităţii actuale.

Aleşii europeni au „atras atenţia asupra economiilor substanţiale care ar putea fi realizate prin (utilizarea) unui singur loc de muncă”, în loc de două, şi anume sediul din Strasbourg, unde au loc sesiunile plenare lunare, şi cel din Bruxelles, în care se desfăşoară în principal activitatea în comisii.

Un text în acest sens, cu caracter neconstrângător, fusese adoptat cu 429 de voturi „pentru”, 184 de voturi „împotrivă” şi 37 de abţineri.

Documentul cerea Consiliului European, compus din şefii de stat şi de guvern din ţările membre UE, cărora le revine luarea unei decizii în eventualitatea ridicării problemei, să acţioneze pentru renunţarea la sediul de la Strasbourg.

Deputaţii îndemnau Consiliul să reacţioneze faţă de solicitarea lor „repetată de a dispune de un singur sediu pentru membrii şi funcţionarii Parlamentului” şi subliniau că „Parlamentul trebuie să aibă dreptul să decidă asupra propriilor modalităţi de muncă”.

Dezbaterea despre mutarea Parlamentului la Bruxelles este în derulare de mai mulţi ani. Susţinătorii mutării au apreciat că cheltuielile cu deplasarea lunară a aleşilor şi funcţionarilor la Strasbourg ating suma de aproximativ 200 de milioane de euro pe an.

Franţa refuză orice sugestie de abandonare a sediului de la Strasbourg. Ea este susţinută de Luxemburg, care se teme că, într-o asemenea eventualitate, este vizată şi organizarea pe teritoriul său, de mai multe ori pe lună, a unor reuniuni ministeriale europene.