Prețul cărnii de porc la poarta fermei a ajuns în perioada aceasta cu 19% mai ieftină decât în perioada similară a anului trecut. Vorbim despre un preț de 155,3 euro suta de kilograme carcasa tip S, în creștere totuși comparativ cu ultima săptămână (5,4%), dar sub media europeană (163,2 euro). Din punct de vedere al prețurilor, suntem astfel în trend cu statele membre care ar raportat ieftiniri de până la 19,9% în Olanda. Singurele state unde carnea de porc la poarta fermei s-a scumpit au fost Suedia (11,4%), Finlanda (6,1%) și Croația (4,9%).
Piața cărnii de porc este în continuare afectată de gripa porcină africană și este singurul tip de carne pentru care Comisia Europeană estimează creșteri ale producției (de minus 0,5%). Consumul ar putea fi pe minus însă (cu 2,7% sub nivelul din 2019), dar contrabalansează cu creșterea mare pe piața extracomunitară, care ar putea înregistra o creștere de 10% a cererii. China este cea mai mare piață pentru carnea de porc europeană.
„Prețurile, care au crescut peste nivelurile din 2019 odată cu creșterea ofertei și a exporturilor, au început să se redreseze spre media ultimilor 5 ani, când cererea de servicii alimentare a scăzut. Prețurile au început să crească din nou în ultimele săptămâni, ca urmare a revenirii serviciilor alimentare și a cererii mondiale. S-au stabilizat la 163 EUR / 100 kg în săptămâna 25”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
La carnea de pasăre, asistăm la același fenomen de ieftini în aproape întreaga Europa. La poarta fermei, kilogramul de pui broiler se comercializeză cu 131,6 euro suta de kilograme, cu 13,5% mai puțin față de anul trecut, în aceeași perioadă. Ca și în cazul porcului, asistăm la a doua cea mai abruptă scădere a prețurilorla din UE, după Spania unde carnea s-a ieftinit cu 14,9%. În medie, la nivel european, kilogramul se vinde cu 183 de euro suta de kg, cu 5,8% sub prețul anului trecut.
„Declinul prețurilor în UE de la mijlocul lunii martie a fost determinat în principal de prăbușirea prețurilor în Polonia. Prețurile au scăzut odată cu reducerea exporturile (din cauza răspândirii gripei aviare în Polonia la începutul anului 2020), combinate cu cererea internă mai scăzută de servicii alimentare și oferta bogată”, arată raporturile Comisiei Europene.
La laptele materie primă, trendul este unul pozitiv pentru fermierii care încasează, în medie, la poarta fermei 29,69 euro pe suta de kilograme, cu 4,1% mai mult decât în perioada similară a lui 2019. Suntem însă sub media europeană, de 32,6 euro suta de kilograme și printre puținele state unde costul pe litru crește, alături de Malta (7,1%), Suedia (5,1%) și Finlanda (plus 3,5%).
Creșteri sunt și la prețul ouălor, cu 2,4% peste perioada similară a lui 2019, după un salt de 4,8% în ultima săptămână analizată (cea care a început cu 29 iunie).Prețul pentru 100 de kilograme a ajuns la 91.96 euro, față de 126,8 euro cât este media UE. Prețul mediu în statele membre s-a majorat cu 6,3% față de perioada similară a anului trecut, vârful fiind atins în Slovacia unde oul costă cu 26,6% mai mult decât în 2019.