Cât costă o asigurare privată de sănătate, de grup sau individuală, și care sunt cele trei metode prin care un asigurat poate accesa și deconta serviciile medicale asigurate, Tiberiu Maier, Signal Iduna
În cazul asigurărilor de sănătate individuale, prima de asigurare poate fi influențată de mai mulți factori, precum vârsta persoanei și planul de asigurare ales. Pentru asigurările de sănătate de grup, costul este determinat în funcție de nevoile specifice ale grupului și de angajator. Un sistem nou, adus pe piață recent de Signa Iduna, face o combinație între asigurarea de grup și cea individuală prin instituirea sistemului coplată.
Prin coplată, un nou tip de asigurare lansat de Signal Iduna in urma cu circa două luni, angajatorul are posibilitatea să adapteze serviciile medicale acoperite în funcție de nevoile specifice echipei sale, indiferent de dimensiunea sau sectorul de activitate. Angajații beneficiază de acces la servicii medicale complete de la primul simptom, chiar dacă este vorba despre investigații, controale, tratamente, spitalizare, operații sau recuperare.
”Coplata, noua opțiune pentru asigurările private de sănătate destinate companiilor, lansată din acest an, reprezintă un procent între 10-35% achitat de angajat, din costul serviciilor medicale oferite prin asigurare. Această opțiune ajută nu doar la conștientizarea și responsabilizarea angajaților, ci le și permite angajatorilor să extindă semnificativ acoperirile asigurărilor de sănătate pentru echipele lor, protejând în același timp bugetele companiei”, a declarat Tiberiu Maier, CEO Signal Iduna.
Procentul plătit în plus de angajat pentru un pachet de asigurare personalizat variază în funcție de specificul acestuia și de nevoile echipei. De exemplu, dacă un angajator oferă un pachet care acoperă 80% din costurile medicale, coplata poate fi stabilită astfel încât angajatul să plătească restul de 20% din costul fiecărui serviciu medical utilizat, la prețuri preferențiale. De exemplu, pentru o consultație medicală cu un cost de 200 lei, angajatorul acoperă 160 lei, adică 80% din cost, iar angajatul achită 40 lei, ceea ce înseamnă 20% din cost prin coplată.
Avantajele și costurile unei asigurări private de sănătate în sistem coplată
”Un avantaj important este că, prin asigurarea privată de sănătate, angajații au prioritate în orice rețea privată din România, fără timp de așteptare. Cu toate acestea, prin consultarea unui specialist în asigurări sau a unui partener de brokeraj, angajatorul descoperă adesea că există diverse nevoi suplimentare, ceea ce duce frecvent la extinderea asigurării”, subliniază Maier.
Costul pentru asigurarea de sănătate de grup pornește de la 50 de lei/ lună pentru fiecare angajat, în funcție de beneficiile incluse. Pachetele de asigurări de grup pot fi personalizate în cel mai mic detaliu, iar costul este direct influențat de acoperirile selectate. Același lucru este valabil și pentru daunele acoperite. În plus, angajatorul poate beneficia de o deductibilitate de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat.
Costurile pentru asigurările individuale pornesc de la 71 de lei pentru spitalizare și intervenții chirurgicale, cu acoperire de până la 150.000 de lei/an, iar pentru afecțiuni oncologice de la 29 de lei, cu acoperire de până la 200.000 de lei/an.
”Considerăm că această opțiune va aduce beneficii semnificative atât pentru angajatori, cât și pentru angajați din diverse domenii de activitate. Am introdus această opțiune recent și suntem optimiști că va fi bine primită de către angajatori, în special de cei din segmentul IMM, care au nevoie de o mai mare flexibilitate, fiind adesea mai puternic influențați de dinamica pieței și schimbările fiscale”, spune Tiberiu Maier.
Canale de decontare ale asigurărilor private de sănătate. Asigurarea Signal Iduna acoperă și servicii medicale din România, Uniunea Europeană și Turcia
”Noi venim în sprijinul asiguraților cu trei metode de accesare a serviciilor medicale și anume decontare directă prin rețeaua Mediqa Net, care include peste 1400 de parteneri medicali, rambursarea contravalorii serviciilor conform condițiilor contractuale și cardul Easy Pay, prin care virăm suma necesară în avans pe card, astfel încât angajatul să nu plătească din propriul buzunar”, sintetizează Tiberiu Maier.
Acestor metode li s-a adăugat, de curând în cazul asigurărilor de sănătate pentru companii și opțiunea de coplată unde angajatul achită un procent din costul serviciilor medicale la tarife preferențiale, restul fiind acoperit de angajator. În cazul asigurărilor de sănătate de grup, rămân în sarcina asiguratului doar serviciile medicale efectuate în scop estetic sau cosmetic, asigurații fiind preluați și cu afecțiuni preexistente.
”În cazul unei persoane fizice, utilizăm un proces de evaluare prin intermediul unui chestionar medical complex, pentru a evalua starea de sănătate a persoanei care urmează să fie asigurate. Tot procesul de asigurare este 100% digital. Putem spune că nu sunt incluse în asigurare chirurgia cosmetică, tratamentele experimentale, afecțiunile preexistente. Le oferim asiguraților noștri, persoane fizice care doresc protecția oferită de o asigurare privată de sănătate, alternative fiabile și concrete care acoperă o gamă largă de servicii medicale în sistemul medical privat, atât în România, cât și în Uniunea Europeană și Turcia.
În cazul asigurărilor de grup, angajatorul poate extinde acoperire și asupra membrilor familiilor angajaților. În prezent, Signal Iduna are peste 200.000 de asigurați în portofoliul de asigurări de sănătate și viață.