Angajaţii de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie au fost urmăriţi pas cu pas de anchetatori, luni de zile. Aşa s-a descoperit traseul mitei.
Pentru a obţine cât mai repede cetăţenia, moldovenii apelau prima dată la angajaţii de la ANC, unde dădeau 50 de euro. Cei care voiau şi paşaport trebuiau să plătească alţi 250 de euro. Funcţionarii Stării Civile Sector 1 se mulţumeau doar cu 20 de lei ca să le elibereze documentele. Moldovenii au ajuns şi la Direcţia Generală Paşapoarte, de unde, în schimbul a 100 de euro, îşi ridicau documentul în doar câteva zile. În schemă intrau şi angajaţi de la Biroul de Evidenţa Persoanelor nr. 5, pentru moldovenii care voiau domiciliu în Capitală. Aici, şpaga era de 50 de lei.
Totul se făcea prin intermediari, care câştigau bani frumoşi de pe urma cetăţenilor moldoveni. Pentru a înşela vigilenţa autorităţilor, aceştia foloseau un limbaj specific. Astfel, banii erau taxe „de urgenţă” sau „de parcare”, „mop”, „iepuraş”, „bastoane”, „medicamente”, „reţete”, „carboave” sau „valdostane”. Iar funcţionarii la care trebuia să ajungă mita erau numiţi „avocaţi”. Din referatul procurorilor reiese că funcţionarii acceptau şi cadouri, pe lângă bani, sticle cu băutură, cafea sau produse cosmetice. Excepţie a făcut funcţionarul de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, care i-a cerut favoruri sexuale unei femei care avea „rolul” de intermediar în toată povestea.