Cât cumpără Carrefour de la producătorii locali. Numai principalele 10 cooperative cu care colaborează livrează anual 35 de milioane de unități
Filiala din România a retailerului francez Carrefour are ca target să-și extindă rețeaua de producători locali cu care lucrează, urmare a preferințelor manifestate de clienți.
Compania spune că are deja cea mai mare rețea de furnizori locali din piață, peste 1.450 de producători români de produse proaspete aprovizionând cele aproximativ 450 de magazine Carrefour. Dintre aceștia, peste 600 sunt ultra-locali, cu business-uri la distanțe de până la 50 km de magazinele Carrefour pe care le aprovizionează.
Spre exemplu, 95% din produsele proaspete ale brandului propriu La Piață provin de la furnizori români, iar marca proprie Drag de România, care include acum peste 180 de produse, dintre care 40 au fost lansate în ultimul an, este realizată cu ingrediente locale în colaborare cu producători români.
De asemenea, Carrefour a dezvoltat parteneriate și pentru a susține o ofertă de peste 1.000 de produse bio.
Totodată, compania derulează parteneriate cu zece cooperative agricole din programul Grădina Noastră (din Vărăști, Zărand, Însurăței, Brezoaele, Fierbinți, Beiuș, Ostrov, Târgu Secuiesc, Huși și Voinești) care livrează anual în jur de 35 de milioane de unități (kilograme, legături sau produse la bucată). Oferta este completată prin alte 17 parteneriate cu alte cooperative locale care livrează în rețeaua Carrefour.
Nu în ultimul rând, în prezent, Carrefour colaborează cu 17 producători locali parteneri cu care dezvoltă 27 de filiere locale. Printre produsele disponibile se regăsesc ouă, fructe și legume, carne de vită Black Angus, pui cu eticheta „crescut tradițional”, păstrăv Zăganu, precum și morcovi și păstârnac de la ferma Stoian.
„ 91% din totalul celor peste 4000 de furnizori Carrefour sunt români, iar 98% dintre producătorii de produse proaspete sunt iarăși din România – este una dintre expresiile cele mai clare ale viziunii noastre bazate pe o puternică amprentă locală. În plus, prin mărcile proprii Carrefour, precum Filiera Calității Carrefour, Drag de România, Carrefour Bio, Carrefour Classic ne propunem să le oferim clienților calitate, gust și autenticitate locală, cu cel mai bun raport preț calitate”, a declarat Gilles Ballot, CEO Carrefour România.
Ce produse doresc românii
Un studiu Carrefour desfășurat cu Ipsos Research, în perioada 15-25 martie 2024, a relevat faptul că principalii motivatori pentru deciziile românilor atunci când vine vorba de mâncare sunt originea lor locală. Pe locul al treilea se află preferința românilor pentru produse mai echilibrate care au un conținut mai scăzut de sare, zahăr și grăsimi, urmat de reducerea risipei alimentare.
Potrivit studiului derulat de Ipsos, la cererea Carrefour, românii vor produse alimentare fără pesticide și antibiotice pe etichetă. Marea majoritate a românilor, aproape două treimi, consideră că este o condiție esențială ca produsele alimentare pe care le cumpără să nu conțină pesticide (66%) și antibiotice (61%) Peste jumătate dintre români nu vor ca produsele alimentare cumpărate de ei să conțină organisme modificate genetic (57%).
Peste 80% dintre români consideră că este important ca un lanț de supermarket/hypermarket să ofere produse ce provin din propriile sale canale de produse.
Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat (2023, 2024) pentru peste 17.000 de angajați.
Carrefour România operează în România prin trei entități juridice principale: Carrefour România S.A., Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.