UPDATE La titlurile de stat pentru populaţie dobânda cea mai licitată este 2%. Cât de atractivă este oferta

După a patra zi a ofertei de titluri de stat exclusive pentru persoanele fizice, cei mai mulţi investitori au cerut o dobândă de 2%. Volumul ofertei este prea mic şi structura ofertei este prea complicată pentru investitorii mici. Caracteristicile ofertei fac din operaţiune un „gest simbolic”, de o atractivitate „educativă” , potrivit brokerilor şi analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 iun. 2015, 21:19
UPDATE La titlurile de stat pentru populaţie dobânda cea mai licitată este 2%. Cât de atractivă este oferta

Vineri la ora dimineaţă, se înregistraseră 290 de ordine de subscriere a peste 6.000 de titluri, din care pentru o treime s-a licitat dobânda de 2%. În topul cererilor urmează pragul dobândă cel mai mare, de 2,15% cu peste 1300 de titluri şi cel mai mic, de 1,75% cu peste 1.100 de titluri.

Atractivitatea ofertei ar fi satisfăcătoare, dacă dobânda adjudecată va fi de cel puţin 2%. Este adevărat că aceasta ar putea fi sub dobânda la depozitele bancare, dar trebuie să ţinem seama că plasamentul nu costă nimic, nici comision, nici impozit pe dobândă sau pe câştigul din vânzare la Bursă”, răspunde Marcel Murgoci, director de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, la întrebările ECONOMICA.NET.

La un depozit bancar cu o dobânda de 2,15% (maximul posibil din oferta de titluri de stat) impozitul mai lasă doar 1,81%. „Piaţa continuă tendinţa de reducere a dobânzilor pentru depozitele bancare cu maturitate similară (ofertei, n.r.), astfel încât nu mai sunt multe bănci care să oferte mult peste 2,00% pentru scadenţe de doi ani. În plus, investitorii care subscriu în ofertă îşi diversifică investiţiile şi îşi reduc riscul investind în Titluri de stat”, spune răspunsul venit de la BCR.

Până la 19 iunie, Ministerul Finanţelor vinde exclusiv persoanelor fizice titluri de stat în valoare nominală de 1.000 de lei / bucată. Statul promite o dobândă anuală care se va stabili între 1,75% şi 2,15%, în funcţie de volumele cele mai mari subscrise la un anumit nivel.

Subscrierea pare simplă: investitorul completează un formular la ghişeele BCR, BRD şi Raiffeisen Bank, în care precizează numărul de titluri subscrise şi dobânda pe care şi-o doreşte.  Titlurile de stat vor fi vândute „numai acelor investitori care au subscris la o dobândă egală sau mai mică decât dobânda fixă finală, stabilită de către Emitent, cu consultarea sindicatului de intermediere”, în funcţie de nivelul la care se subscrie integral oferta.

Oferta este structurată pe două tranşe de investitori: cei care pot subscrie cel puţin un titlu şi cel mult 50 au rezervate 30% din emisiunea de 100 de milioane de lei. Restul este destinat celor care subscriu mai mult de 50 de titluri.

Până miercuri la ora 17, doar 24% din volumul subscris era la dobânda maximă, de 2,15%, 32% la o dobândă de peste 2%, dar mai mult de jumătate (58) la dobânzi de peste 2% inclusiv. 18% din volumul subscris era la dobânda minimă de 1,75%, iar 10% la 1,9%.

Dar nu primele zile ale ofertei, ci ultimele sunt cele mai relevante, căci atunci vor intra „cunoscătorii”, cu subscrieri consistente. Investitorii cu cunoştinţe de piaţă observă, deocamdată, şi testează mersul pieţei.

Miercuri se subscriseseră doar 3.166 din cele 100.000 de titluri oferite.

Jocul dobânzilor şi al tranşelor complică alegerea pentru investitori mici, nefamiliarizaţi cu oferte la preţuri (dobânzi) variabile. Din această cauză, ca şi din cauza dobânzilor mici „emisiunea oferită în perioada urmatoare, titlurile pentru populaţie vor fi greu de distribuit, dar nu imposibil”, răsunde Nicolae Gherguş, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest, la întrebările ECONOMICA.NET.

Ce este mai important

Lichiditatea titlurilor, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ar putea deveni mai importantă chiar decât dobânda la care se va adjudeca oferta, în condiţiile în care „oferta este prea mică. Nu prea este loc să te desfăşori şi, din punctul ăsta de vedere, da, toată treaba pare o ofertă de formă, aşa să se bifeze o realizare. Adică avem în sfârşit şi o emisiune listată de obligaţiuni accesibile”, adaugă Marcel Murgoci, de la Estinvest.

„Cel mai important element al acestui demers, nu va fi oferta în sine, dobânda sau volumul vândut, ci cât de lichidă va fi piaţa ulterioară listării, pentru a conştientiza publicul de toate avantajele emisiunilor de obligaţiuni, de faptul că un portofoliu de titluri poate funcţiona mai bine decât unul de depozite bancare şi că titlurile nu îşi pierd integral dobânda acumulată, în cazul lichidării anticipate a portofoliului”, observă Nicolae Gherguş de la Confident Invest. „Aceste elemente cad însă în sarcina BVB, prin atragerea unor market makeri serioşi”, adaugă Nicolae Gherguş.

„Oferta are o mare valoare educativă”, spune şi Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM), cel mai mare administrator român de fonduri mutuale de investiţii.

Prin această primă emisiune statul „caută un feed-back real în piaţă. Personal cred că este unul dintre cele mai pozitive demersuri din ultimii ani pentru dezvoltarea pieţei bursiere locale”, ne scrie şi Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Altfel, „doar prin prisma dobânzii, nu este cea mai atractivă ofertă de pe piaţă. Însă calculul pentru investiţii / economii trebuie făcut prin prisma binomului risc / randament. Un astfel de calcul oferă atractivitate investiţiei în titluri de stat. Cu atât mai mult cu cât atât dobânda, cât şi câştigul de capital este neimpozabil. Siguranţa unei investiţii este diferită pentru fiecare investitor în conformitate cu profilul personal de risc. Uneori siguranţa este mult mai importantă decât randamentul, mai ales pentru cei care investesc. Putem să ne uităm la randamentul negativ al titlurilor de stat germane, pentru a înţelege cât de mult apreciază unii investitori siguranţa”, mai explică Alin Brendea.

Altfel spus, într-o lume atât de nesigură ca aceea de azi, poţi fi în situaţia de a plăti parcarea propriilor bani într-un stabiliment de încredere. Iar pentru Romania „rămâne validă ipoteza că statul este cel mai sigur debitor”, precizează directorul Prime Transaction.

„Emisiunea este un proiect pilot, prin care statul român doreşte să ofere populaţiei un produs alternativ şi sigur de economisire, având în acelaşi timp o importantă componentă educaţională. În ceea ce priveşte volumul, conform prospectului de emisiune, MFP poate majora volumul, în funcţie de nivelul cererii”, spun oficialii BCR.

Jocul dobânzilor

Stabilind o valoare nominală de 1.000 de lei, adică peste jumătate din salariul mediu pe economie, Guvernul s-a adresat deja românilor (cu mulţi bani), ca să fie sigur că oferta se va subscrie.

Investitorii care îşi vor putea permite să cumpere cât mai mult la o dobândă cât mai mică vor decide datele finale ale ofertei.

Este drept că investitorilor mici, care nu au bani decât de un titlu sau două, li se garantează alocarea de titluri, dacă vor reuşi să subscrie integral întreaga emisiune, potrivit prospectului de misiune. Această probabilitate este, însă, destul de mică. Mai ales că, în plus, în tranşa care a fost dedicată investitorilor mici au acces şi cei care îşi pot permite să parcheze 50.000 de lei la titlurile de stat.

„Investitorii care au subscris în Tranșa Primară (de până la 50 de titluri) vor primi alocare garantată de 100% pentru toate Titlurile de stat subscrise, care au o dobândă mai mică sau egală cu dobânda finală, în condițiile în care numărul total al Titlurilor de stat subscrise în această Tranșă nu depășește numărul total de Titluri de stat oferite. Investitorilor care au subscris un singur Titlu de stat a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, li se va garanta alocarea Titlului respectiv, indiferent de gradul de subscriere”, spune prospectul de emisiune.

„În cazul în care numărul total de Titluri de stat subscrise va reprezenta mai mult sau egal cu 100% din numărul de Titluri de stat oferite, dobânda finală va fi aleasă la nivelul la care Oferta este subscrisă integral”. Dacă oferta nu va fi subscrisă întegral „dobânda finală va fi stabilită la nivelul celei mai mari dobânzi din cadrul intervalului de dobândă”, se spune în prospectul de ofertă.

„Listarea titlurilor de stat pe bursă este un deziderat al brokerilor mai vechi de 15 de ani. Nu pot să mă mai gandesc la dobânzile de atunci, dar chiar şi acum 6-7 ani, când au fost listate primele bonduri cu dobânzi între 5 – 10%, era dificil să le prezinţi clienţilor ca element de atractivitate investiţională. Nimeni nu le contesta utilitatea, Confident Invest (ca şi alte case de brokeraj sau de administrare de investişţii, n.r.) administrează portofolii individuale, iar titlurile de stat sunt elemente indisolubile ale unui portofoliu administrat judicios. Însă, revenind la emisiunea ce este oferită în această perioadă , titlurile pentru populaţie vor fi greu de distribuit, dar nu imposibil”, repetă Nicolae Gherguş.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...