Cât de mult va profita Transgaz de oprirea gazoductului South Stream. Cum a reacţionat Bursa

Oprirea proiectului gazoductului South Stream va feri Transgaz (TGN) de pierderea a aproape 20% din vânzări şi a unei părţi consistente din profitul operaţional, potrivit estimărilor Erste Group Research. Totodată Transgaz rămâne varianta favorită de preluare a gazelor naturale  din Marea Neagră. Prin gazoductul South Stream, Rusia voia să deschidă o rută de livrare a gazelor spre Europa, care să ocolească Ucraina, dar şi România.
Adrian N. Ionescu - mie, 03 dec. 2014, 22:04
Cât de mult va profita Transgaz de oprirea gazoductului South Stream. Cum a reacţionat Bursa

Construcţia gazoductului South Stream ar fi produs o scădere cu aproape 20% din veniturile Transgaz (TGN) şi cu 35 – 40% a profitului operaţional al acesteia, potrivit unui raport al Erste Group Research. Rusia a decis recent să oprească proiectul gazoductului South Stream, ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene. 17,7 % din veniturile Transgaz de anul trecut de anul trecut au venit din „transportul internaţional de gaze naturale”, potrivit raportului TGN.

Decizia rusă conservă, astfel, în conturile Transgaz (TGN), venituri anuale de peste 60 de milioane de euro (269 mil. lei), echivalentul taxelor plătite de Gazprom pentru tranzitarea Dobrogei a exporturilor către ţările balcanice.

Profitul operaţional al TGN a fost de 536 milioane de lei, anul trecut.

Transgaz (TGN) este operatorul magistralelor naţionale de transport de gaze naturale şi Gazprom plăteşte anual pentru folosirea conductei care trece prin Dobrogea de la Isaccea la Negru Vodă, pentru aprovizionarea ţărilor balcanice.

citeşte şi
Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Stoparea proiectului rus, care ar fi ocolit România prin Marea Neagră şi Bulgaria, „este o veste bună pentru Transgaz, de vreme ce South Stream a fost văzut ca o ameninţare majoră pentru veniturile din tranzit. Mai mult, gazoductul rus era văzut şi ca o cale de a trimite gazele [care urmează să fie extrase…] din Marea Neagră spre Europa, ocolind teritoriul României şi respectiv Transgaz”, scrie analistul Raluca Florrea, în raportul Erste Group Research.

Infrastructura de transport a Transgaz pentru gazele din Marea Neagră ar costa circa 300 de milioane de euro şi ar trebui să fie gata în 2019, atunci când Petrom estimează că va începe exploatarea comercială a gazelor din subsolul Mării Negre.

Rezervele estimate de gaz din perimetrele concesionate în Marea Neagră de Petrom şi Exxon sunt de până la 84 de miliarde de metri cubi, echivalentul a mai mult şapte ani de consum al României, conform datelor actuale. Anul trecut TGN a transportat 12 miliarde de metri cubi, prin magistralele naţionale.

Citeşte şi:
Cum va pleca gazul din Marea Neagră către Europa

„Orice influenţă asupra preţului acţiunii TGN la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să fie tranzitorie până în momentul în care apare la orizont un proiect credibil, care să implice şi compania noastra naţională de transport al gazelor naturale”, răspunde Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, la întrebările ECONOMICA.NET

Totuşi, oprirea proiectului South Stream „nu echivalează cu o redeschidere a vreunei variante a proiectului Nabucco. Acolo problema majoră nu a fost neapărat voinţa consumatorilor, ci lipsa unei surse stabile şi suficient de mari de gaze pentru a face fezabilă întreaga operaţiune”, adaugă Ovidiu Dumitrescu.

Pe de altă parte, aflat în vizită în Turcia, preşedintele rus Vladimir Putin a propus să transforme Turcia într-o platformă de distribuţie de energie pentru sudul Europei, ceea ce ar urma să însemne şi continuarea gazoductului South Stream înspre Turcia.

Acţiunile TGN au reacţionat cu o volatilitate crescută, preţul lor oscilând la BVB cu +/- 1%, în ultimele zile, între un minim de 249 lei / titlu şi un maxim de 251,7 lei / titlu.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...