Cât de mult va profita Transgaz de oprirea gazoductului South Stream. Cum a reacţionat Bursa

03 12. 2014
gaze_gazoduct__tap_gas_pipeline_711387_55203900

Construcţia gazoductului South Stream ar fi produs o scădere cu aproape 20% din veniturile Transgaz (TGN) şi cu 35 – 40% a profitului operaţional al acesteia, potrivit unui raport al Erste Group Research. Rusia a decis recent să oprească proiectul gazoductului South Stream, ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene. 17,7 % din veniturile Transgaz de anul trecut de anul trecut au venit din „transportul internaţional de gaze naturale”, potrivit raportului TGN.

Decizia rusă conservă, astfel, în conturile Transgaz (TGN), venituri anuale de peste 60 de milioane de euro (269 mil. lei), echivalentul taxelor plătite de Gazprom pentru tranzitarea Dobrogei a exporturilor către ţările balcanice.

Profitul operaţional al TGN a fost de 536 milioane de lei, anul trecut.

Transgaz (TGN) este operatorul magistralelor naţionale de transport de gaze naturale şi Gazprom plăteşte anual pentru folosirea conductei care trece prin Dobrogea de la Isaccea la Negru Vodă, pentru aprovizionarea ţărilor balcanice.

citeşte şi
Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Stoparea proiectului rus, care ar fi ocolit România prin Marea Neagră şi Bulgaria, „este o veste bună pentru Transgaz, de vreme ce South Stream a fost văzut ca o ameninţare majoră pentru veniturile din tranzit. Mai mult, gazoductul rus era văzut şi ca o cale de a trimite gazele [care urmează să fie extrase…] din Marea Neagră spre Europa, ocolind teritoriul României şi respectiv Transgaz”, scrie analistul Raluca Florrea, în raportul Erste Group Research.

Infrastructura de transport a Transgaz pentru gazele din Marea Neagră ar costa circa 300 de milioane de euro şi ar trebui să fie gata în 2019, atunci când Petrom estimează că va începe exploatarea comercială a gazelor din subsolul Mării Negre.

Rezervele estimate de gaz din perimetrele concesionate în Marea Neagră de Petrom şi Exxon sunt de până la 84 de miliarde de metri cubi, echivalentul a mai mult şapte ani de consum al României, conform datelor actuale. Anul trecut TGN a transportat 12 miliarde de metri cubi, prin magistralele naţionale.

Citeşte şi:
Cum va pleca gazul din Marea Neagră către Europa

„Orice influenţă asupra preţului acţiunii TGN la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să fie tranzitorie până în momentul în care apare la orizont un proiect credibil, care să implice şi compania noastra naţională de transport al gazelor naturale”, răspunde Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, la întrebările ECONOMICA.NET

Totuşi, oprirea proiectului South Stream „nu echivalează cu o redeschidere a vreunei variante a proiectului Nabucco. Acolo problema majoră nu a fost neapărat voinţa consumatorilor, ci lipsa unei surse stabile şi suficient de mari de gaze pentru a face fezabilă întreaga operaţiune”, adaugă Ovidiu Dumitrescu.

Pe de altă parte, aflat în vizită în Turcia, preşedintele rus Vladimir Putin a propus să transforme Turcia într-o platformă de distribuţie de energie pentru sudul Europei, ceea ce ar urma să însemne şi continuarea gazoductului South Stream înspre Turcia.

Acţiunile TGN au reacţionat cu o volatilitate crescută, preţul lor oscilând la BVB cu +/- 1%, în ultimele zile, între un minim de 249 lei / titlu şi un maxim de 251,7 lei / titlu.