Cât de periculoasă este pentru Pământ cea mai puternică furtună solară după 2005
Furtuna solară actuală este, totuşi, „o mare bestie”, spune Ludwig Klein, astronom la Laboratorul de studii spaţiale al Observatorului din Meudon. Fluxul de protoni în spaţiul interplanetar este foarte intens: cel mai ridicat după 2005.
Potrivit lui Doug Biesecker, fizician la centrul de previziuni meteorologice spaţiale ale Administraţiei naţionale a oceanelor şi atmosferei (NOAA) din SUA, explozia a trimis în spaţiu un nor de plasmă cu o viteză de 6,4 milioane de kilometri pe oră. Furtuna geomagnetică rezultată este la nivelul 3 din 5.
Soarele are un ciclu de activitate de 11 ani, iar în prezent se trezeşte dintr-un „somn lung”. Nivelul maxim de activitate va fi atins în 2013, prezic astronomii. În această perioadă, vor apărea mai multe pete solare, care, paradoxal, vor face suprafaţa soarelui şi mai strălucitoare. Aceste pete solare apar în urma unui câmp magnetic foarte agitat.
Din fericire, noi suntem protejaţi de radiaţiile solare de către magnetosferă şi de atmosferă. Potrivit lui Ludwig Klein, detectoarele de particule de pe sol nu au înregistrat, încă, nicio activitate anormală. În zonele polare, în schimb, vor putea fi observate mai multe aurore decât în mod normal.
Furtuna solară ar putea afecta sistemele informatice ale sateliţiilor, şi prin urmare comunicaţiile cu Pământul. „Am pierdut în acest mod mai mulţi sateliţi care nu mai puteau interpreta comenzile”, a spus Ludwig Klein.
Şi ionosfera, aflată la circa 80km deasupra noastră şi utilizată pentru transmisiile radio, ar putea fi afectată. Probleme de comunicaţii ar putea apărea pe liniile aeriene din apropierea polilor, lucru care s-a întâmplat în 2005, când avioanele care zburau în apropiere de Polul Sud au fost redirecţionate. De altfel, un reprezentant la NOAA a precizat că, cel mai probabil, pe 24 şi 25 ianuarie, zborurile polare vor fi redirecţionate.
NASA spune că nici astronauţii din spaţiu, de pe Staţia Spaţială Internaţională, nu sunt în pericol. „Experţii au studiat prognoza vremii din spaţiu şi au ajuns la concluzia că nu vor exista efecte negative care să necesite protejarea echipei de pe orbită”, a spus purtătorul de cuvânt al NASA.