Leul va fi tot mai puternic în următoarele săptămâni. Unde ar putea ajunge cursul

Moneda naţională are perspective favorabile în această vară. Sunt mari şanse ca forţa unui euro să scadă până la 4,28 lei, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Performanţa leului depinde de apetitul pentru risc la marilor jucători financiari ai lumii, dar şi de strategia Băncii Naţionale a României. Liniştea de pe scena politică locală este de asemeni o condiţie strict necesară.
Adrian N. Ionescu - mar, 28 mai 2013, 21:09
Leul va fi tot mai puternic în următoarele săptămâni. Unde ar putea ajunge cursul

Marţi, euro a căzut din nou sub pragul de 4,35 lei, până la 4,3297 RON / EUR, iar leul ameninţă să împingă moneda unică europeană sub pragul  de la 4,32 unităţi monetare româneşti. De aici, leul mai are de învins o rezistenţă majoră la pragul de 4,3, ca să  ajungă la 4,28 unităţi pentru un euro, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Moneda naţională s-a apreciat cu 2,27% din 4 aprilie până în prezent şi cu peste 7,3% faţă de maximul din 30 iulie, de 4,6481 lei / euro (curs de referinţă BNR).

Tendinţa actuală pare să aibă suficientă forţă pentru a aduce moneda europeană la pragul de 4,3 lei, dar pentru o apreciere mai adâncă este nevoie de îndeplinirea a două condiţii principale:

1. Pieţele globale să-şi păstreze apetitul ridicat pentru risc, care a adus bursele la maxime istorice şi
2. Piaţa autohtonă să nu fie distorsionată de conflicte politice  locale”, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef al sucursalei din România a casei de brokeraj poloneze  X-Trade Brokers (XTB România).

La capitolul politic, o ameninţare credibilă de rupere a alianţei de guvernământ ar fi suficientă ca să rupă parcursul favorabil al monedei naţionale. Ruperea propriu-zisă a alianţei ar fi dezastruoasă pentru actualul curs valutar.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al contextului extern, entuziasmul marilor jucători de pe pieţele globale pare să nu sufere.

Ca urmare, nici analiştii nu suferă de scepticismul pe care ar putea să li-l inspire teama de retragere de la maximele istorice ale burselor occidentale. „Există o anume reticenţă după atingerea maximelor, dar apetitul pentru risc pare să-şi revină”, spune Claudiu Cazacu.

Tendinţa „de ansamblu este favorabilă monedei noastre”, chiar şi dacă, pentru o vreme, ar suferi o corecţie până spre 4,43 lei/euro, potrivit lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

„Abia dacă  raportul RON / EUR se duce hotărât peste 4,43, vom lua în calcul posibilitatea ca întregul ciclu de întărire a leului să se fi încheiat la minima din mai (din punctul de vedere al euro, n.r.)”, scrie Dan Rusu în cel mai recent raport al său.

Până atunci, leul se poate aprecia până la 4,287 – 4,28 RON / EUR, potrivit analistului de la BT Securities, care sare peste pragurile intermediare de la 4,31 şi 4,30.

Există chiar perspectiva, mai puţin probabilă, ca leul să ajungă la 4,26 RON / EUR, potrivit lui Claudiu Cazacu de la XTB România.

Evoluţia previzibilă a economiei româneşti nu ameninţă scenariul de mai sus, „cu rezerva că nu vom avea, în următoarele săptămâni, o serie de date statistice cu o relevanţă nouă, ci doar date separate. Totuşi, putem îndrăzni să sperăm la o creştere a PIB de peste 2% în acest an”, punctează Claudiu Cazacu.

Există o percepţie favorabilă a investitorilor străini faţă de România şi jucătorii străini „continuă să fie atraşi de  diferenţialul de dobândă (câştigă mai mult din dobânda la leu, decât dacă îşi ţin banii în euro, n.r.)”, potrivit analistului şef de la XTB România.

„Este drept că este de aşteptat ca Banca Naţională a României (BNR) să reducă dobânda de referinţă, dar ar trebui să consimtă la o serie agresivă de scăderi de dobândă, pentru ca investitorii să se retragă de pe leu. O reducere de 0,25 sau chiar 0,5% nu e de speriat”, mai spune Claudiu Cazacu.

Rata dobânzii de referinţă a BNR este de 5,25 % şi este cea la care banca centrală atrage depozite de pe piaţa monetară. Rata de referinţă a euro, decisă de Banca Centrală Europeană (BCE) este de 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Încă un împrumut al statului. Ministerul Finanțelor a luat 752 de milioane de lei de la bănci
Încă un împrumut al statului. Ministerul Finanțelor a luat 752 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament......
CNAB începe construcția unei parcări cu 4 etaje și 671 locuri aproape de terminalul plecări al aeroportului Otopeni
CNAB începe construcția unei parcări cu 4 etaje și 671 locuri aproape de terminalul plecări al aeroportului Otopeni
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale capitalei, anunţă că ...
România rămâne campioana inflației în UE şi în aprilie – date Eurostat
România rămâne campioana inflației în UE şi în aprilie – date Eurostat
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% ...
Autostrada Unirii A8: CNIR acuză o companie că încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul Moțca – Tg Frumos
Autostrada Unirii A8: CNIR acuză o companie că încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul Moțca – ...
Compania Kido Consult încearcă o nouă blocare a licitației pentru tronsonul 1 al Autostrăzii A8 Târgu Neamț - Iași ...