Cât de riscantă este efervescența din piața de capital? Investitorii, atrași de acțiunile AI

Pe măsură ce prima lună din 2024 se apropie de sfârșit, investitorii care și-au stabilit ca rezoluție pentru noul an să se alinieze trendului AI prin dobândirea și mai multor acțiuni în tehnologie, dau semne că se țin de cuvânt. Nvidia, Microsoft și Google au dus deja bursele americane spre recorduri, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - vin, 26 ian. 2024, 16:26
Cât de riscantă este efervescența din piața de capital? Investitorii, atrași de acțiunile AI

Microsoft, în competiție strânsă cu Apple pentru a obține coroana succesului din piața de capital, a devenit – temporar – cea mai valoroasă companie din lume.

Deși clasamentul se modifică de la o zi la alta, Microsoft a pășit în clubul «ultra-select» al companiilor care valorează peste 3 trilioane de dolari. În 2024, acțiunile Microsoft au adunat deja un avans de 7,7%, în vreme ce Alphabet a câștigat 9%. Nvidia (simbolul revoluției AI) are deja 24,4% anul acesta, iar în ultimele 12 luni a acumulat 211,2%. Astfel, indicele S&P500 a ajuns anul acesta (până joi, la închidere) la un avans de 2,6%, sub cel al Nasdaq 100 de 4,1%.

În paralel, impulsul pentru Nasdaq este impresionant: +45,4% în ultimul an, mai mult decât dublu față de „saltul” de 20,5% al S&P500. Chiar dacă „motoarele” tehnologiei au propulsat bursa americană, se poate detecta, în entuziasmul față de liderii din domeniul AI, și un interes speculativ tot mai accentuat. AMD a captat mai mult din cota de speranță și de imaginație, pe seama unor așteptări înalte create în jurul unor produse care să concureze cu Nvidia. Recent, IBM a crescut cu 9.5% după rezultate peste așteptări – cu mențiuni privind dublarea venitului pe segmentul de AI și a cererea ridicată pentru infrastructură.

În efervescența din piața de capital s-au produs și „dușuri reci episodice”, cum ar fi cel privind vânzările cu amănuntul, de săptămâna trecută, care a trecut pe minus indicele S&P500. Ulterior, piața și-a revenit după acest dezechilibru de scurtă durată.

În prezent, acțiunile escaladează un zid al îngrijorării, atenția fiind în altă parte decât spre riscurile abundente ale anului abia început. Este adevărat că prima estimare a PIB-ului arată o economie robustă, în creștere cu 3,3% în trimestrul al patrulea – peste așteptări – și cu o inflație în scădere. Dincolo de imaginea din oglinda retrovizoare, însă, ceea ce preocupă este direcția pe care o va avea rata inflației, în special în contextul perturbărilor din cauza conflictului din Marea Roșie, dar și în contextul unui an electoral important.

 

Bursele europene, evaluate sub cele americane

Donald Trump deja a vorbit despre introducerea unor taxe vamale de 10%, iar la Davos, sentimentul general a indus ideea că sunt șanse mari ca măsura să fie pusă în practică. Tesla se află, în prezent, sub presiunea fabricanților din China, deși compania stă mai bine decât concurenții europeni. Elon Musk a avertizat, fără ocolișuri, că industria auto chineză va „demola” alte companii dacă nu vor fi impuse bariere vamale. China se confruntă cu un trend de scădere multi-anual, iar începutul acestui an a fost dificil, cu un declin de 7% pentru indicele Shanghai Composite, înainte ca presa să publice informațiile privind un plan de sprijin al guvernului în valoare de 2 trilioane de yuani (278 miliarde de dolari). Până vineri dimineața, declinul a fost ajustat la 2,2%. Investitorii rămân, însă, preocupați de dezechilibrele din sectorul imobiliar și cel financiar și par a avea nevoie de pachete de stimulare suplimentară pentru a readuce capitalul în „ringul bursier”.

În Germania, indicele DAX are un avans de 0,9% de la începutul anului, și de 11,7%, în ultimele 12 luni. În termeni relativi, bursele europene rămân, prin prisma evaluărilor, sub cele americane, din perspectiva prețului raportat la profitul pe acțiune. Situația reflectă lipsa de entuziasm pentru blocul economic afectat de conflictul din Ucraina, de competiția strânsă în domeniul industrial cu Asia, dinamica lentă a Chinei și de unele inadaptări structurale. În plus, sectorul-vedetă al tehnologiei centrate pe inteligența artificială este concentrat în SUA.

Pe de altă parte, la BVB, indicele BET a pierdut 2,6% în ultima săptămână și a trecut pe un minus de 1,5% de la începutul anului. Față de acum un an, bursa a păstrat, totuși, un avans respectabil de 25%, dublu față de cel al DAX, de exemplu. Indicele a fost afectat de evoluția Hidroelectrica, al doilea cel mai important membru, cu o pondere de 17,3% din BET. Sub presiunea opiniilor negative ale Citi și Morgan Stanley, cu încordarea pe care investitorii o resimt într-un an complicat, cu riscuri geopolitice și cu imprevizibilitate, cel mai mare producător de energie verde a pierdut 5,9%. Sectorul bancar a preluat, de asemenea, o atitudine rezervată, contribuind la scăderile din piață.

Investitorii vor afla dacă ancorele dividendelor sunt suficient de aproape pentru a preveni în săptămânile următoare, trepidațiile suplimentare ale pieței. Luna februarie bate la ușă, iar în istoria burselor internaționale au fost situații când entuziasmul a cedat locul unor emoții mai dure, după un debut de an aparent insensibil la riscuri. Semne de supra-extindere sunt deja vizibile în sectorul tehnologiei conectate la AI, acolo unde par a fi adunate cele mai pronunțate riscuri pentru ajustări. Tehnologia poate transforma lumea, dar ceea ce se poate observa este faza efervescentă a vechii dualități agonie-extaz.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 847.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 78% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...