Fiecare familie va putea face economii anuale medii de aproximativ 200 de lei, doar din reducerea TVA-ului la carne de pui, porc şi vită, reiese din datele asociațiilor profesionale din industria alimentară.
Din datele asociaţiilor, prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 RON. Luând în considerare un consum mediu de 18,5 kilograme de carne de pui pe an, înseamnă o cheltuială medie de 166,5 lei de persoană. Cu TVA de 9%, un kilogram de carne de pui ar costa aproximativ 8 lei (7,91 lei), ceea ce presupune o cheltuială medie de persoană de 148 de lei pe an. Diferenţa anuală este astfel de 18,5 lei de persoană. În cazul unei familii cu 4 membri, diferenţa ar fi de 74 de lei pe an.
Pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Având în vedere că un român consumă, în medie, 11,8 kg de carne de porc pe an, cheltuiala unui individ ajunge la 200,6 lei. Cu TVA de 9%, din bugetul unui român s-ar cheltui pe carnea de porc în jur de 15 lei pe kilogram (14,94 lei), ceea ce înseamnă 177 de lei pe an. Reducerea ar fi astfel de 23,6 lei pe an, iar pentru o familie cu patru membri de 94,4 lei.
Pentru carnea de vită, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei pe kilogram. Consumul mediu este de 3,2 kilograme anual, ceea ce înseamnă că, în medie, un român cheltuieşte în jur de 57,6 lei pe an pentru astfel de carne. În cazul unui TVA de 9%, kilogramul ar costa aproximativ 16 lei (15,83 lei), ceea ce presupune o cheltuială anuală de aproximativ 51 lei. Diferenţa ce s-ar putea regăsi astfel în buzunarul consumatorului ajunge astfel la 6,3 lei, în cazul unei persoane, sau de 25,2 lei în cazul unei familii de patru persoane.
Menţionăm că aceste calcule au fost realizate de către ECONOMICA.NET pe baza datelor Federației Naționale PROAGRO, a Asociației Române a Cărnii (ARC), Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). Acestea au lansat anul trecut o platformă on-line de comunicare a campaniei „Taie TVA” (www.taietva.ro) prin intermediul căreia românii puteau semna o petiţie online privind reducerea TVA la alimente.