Cât mai costă construcţia unei case „la cheie”
Asta dacă aveţi terenul. Dacă nu, îl puteţi cumpăra. Şi asta pentru că în ultimii ani preţurile la terenuri s-au redus considerabil, în unele cazuri chiar şi cu 80%. E adevărat că preţuri mici la terenuri veţi găsi în apropierea Bucureştiului, la o distanţă de până în 20 de km.
Cât despre construcţia unei case, dacă vreţi să evitaţi supravegherea continuă a unei echipe de muncitori şi nu aveţi prieteni care v-ar putea ajuta, atunci puteţi apela la o firmă de construcţii. Preţurile variază de la o firmă, la alta, dar nu depăşesc 400 de euro metru pătrat construit la cheie. Dacă doriţi un anumit tip de materiale de construcţii, de calitate superioară, nu e nici o problemă, firmele de construcţii sunt flexibile la cererile clienţilor, însă va trebui să plătiţi ceva mai mult.
Cât se cere pe teren
Pentru un teren de 500 mp, cu front stradal de 20 mp din zona Auchan Titan, proprietarul cere 30.000 de euro. În localităţile din apropierea Bucureştiului, preţurile sunt mai mici. Spre exemplu, un proprietar cere pe un teren de 1.250 mp la Dascălu 15 euro mp, adică aproape 19.000 de euro. La Cornetu, se poate cumpăra un teren de 635 mp cu 12.700 de euro, iar în Otopeni se găsesc loturi de 350 mp cu utilităţile în apropiere, la preţul de 7.000 de euro. Un teren de 823 mp la Corbeanca costă 16.500 de euro.
Cât cer firmele de construcţii
Preţul oferit de firma de construcţii PZ&GZ Construct pentru construcţia unei case din cărămidă, sau bloc, la cheie este de 350 de euro/mp, preţ în care sunt incluse materialele de construcţii şi forţa de muncă.
„Am fost nevoiţi să mai scădem preţurile, pentru că lumea caută deja echipe de muncitori, ca să evite plata TVA. Faţă de 2011, pot să spun că preţul oferit de noi s-a redus de la 400 la 350 de euro/mp, iar faţă de perioada de boom imobiliar, acestea s-au redus 50%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Paul Zaharia, administratorul firmei. Cea mai recentă lucrare a firmei este un bloc P+3, din Prelungirea Ghencea. Suprafaţa construită a fost de 1.100 mp, la preţul de 350 de euro/mp.
O altă firmă, Bright Evolution, care construieşte case la cheie în zona Bucureşiului şi Braşovului, oferă un preţ de construcţie de 395 de euro/mp. Dacă aveţi deja terenul, firma perpece un cost total de construcţie pentru o casă de 110 mp de 39.500 de euro, plus TVA. Dacă nu aveţi terenul, firma vă poate oferi şi teren de 500 mp, iar preţul casei ajunge în acest caz la 59.000 de euro plus TVA.
„Casele sunt construite la cheie, şi nu am făcut rabat de la calitate. De exemplu, nu am pus parchet de 18 lei/mp, ci am pus parchet de 50 lei, nu am pus faianţă de 20 de lei, am pus faianţă de 40 de lei. Înainte de criză am avut foarte multe cereri, dar mai mult din parte cunoscuţilor clienţilor pentru care am lucrat. Acum, în ultima perioadă am observat o uşoră creştere a cererii pentru construcţia de case. Românul are bani cash, dar, speriat de criză, nu a avut în ce să-i investească”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, administratorul firmei.
Firma are în ofertă un proiect standard de casă, însă se pot executa şi alte tipuri de case la cererea clientului. Modelul standard are o suprafaţă utilă de 90 de mp, o structură P+M, patru camere, bucătărie, două băi, iar structura de rezistenţă este realizată din cărămidă. Izolaţia exterioară este realizată din polistiren de 10 cm, iar casa va avea şi centrală proprie, pe lângă instalaţiile şi obiectele sanitare.
Alte firme din piaţă care execută case la cheie nu au preţuri pe mp care să depăşească 400 euro/mp. Spre exemplu, Diana Construct are o ofertă de 360 de euro/mp, AGI Total Construct între 320 şi 380 de euro/mp, iar Avantgard percepe un tarif de 395 euro/mp.
„500 euro/mp rămâne un preţ de referinţă”
Totuşi, un paradox al acestor ani pe piaţa construcţiilor este dat de faptul că, deşi preţul de construcţie pe mp este mai mic, preţurile materialelor de construcţii au suferit uşoare creşteri în ultimii doi ani.
„Un cumpărător se aşteaptă ca preţurile să fie mai mici decât în 2008-2009, dar nu e chiar aşa. Preţurile materialelor de construcţii au scăzut, apoi au înregistrat uşoare creşteri. Nu sunt creşteri mari, dar acestea depind de mai mulţi factori. Odată cu venirea crizei, mai mulţi producători de materiale de construcţii au redus producţia. Astfel, au căutat să rămână la preţurile de dinainte. În anumite sectoare de producţie, cum e tâmplăria termoizolantă, preţurile au crescut, dar au crescut şi normele şi performanţele. Sunt materiale de construcţii care depind de cursul leu/euro”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adriana Iftime, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor în Construcţii (PSC).
Chiar şi dezvoltatorii care mai activează în piaţă, dar şi cei care vor să demareze noi proiecte spun că preţurile de construcţie s-au redus faţă de perioada în care oricine construia orice. „Dorim să construim pentru că noi credem că există cerere , necesitate de locuinţe noi. Şi, dacă scoţi pe piaţă un produs bun, îl poţi vinde. În plus, preţurile de construcţie sunt mult mai mici acum”, declara recent pentru ECONOMICA.NET, Antoanela Comşa, directorul Gran Via România, care a anunţat intenţia de a demara în primăvara acestui an lucrările de construcţie la un proiect rezidenţial pe terenul Frigocom.
Alin Preda, commercial manager în cadrul companiei Volumetric, care va începe construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 180 de locuinţe pe strada Fabrica de Chibrituri din Capitală, spune că faţă de 2007, preţul de construcţie s-a redus cu 10-30%.
„Un cost de construcţie de 400 de euro/mp mi se pare riscant pentru cumpărător. Pentru a face faţă pieţei, mulţi constructori au redus preţurile şi lucrează cu materiale mai ieftine. Nu vorbim aici de ciment şi oţel beton, ci mai ales de materialele folosite pentru finisare. Eu i-aş sfătui pe cei care doresc să îşi construiască o locuinţă, sau chiar să o cumpere, să ia un specialist alături de el. Dacă vorbim doar de preţul costului de construcţie, 500 de euro/mp rămâne un preţ de referinţă care ar putea îndeplini standardele de calitate”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Adriana Iftime.