Astfel, cele mai scumpe reprații sunt cele efectuate pe automobilele între 3 și 5 ani, acolo unde costul mediu pe reprație a fost de 9.532 de lei, la finalul lunii martie a acestui an, în creștere semnificativă față de începutul perioadei luată în calcul de studiu, adică iunie 2017, când costul mediu era de doar 6.530 de lei.
Conform datelor BAAR, cele mai ieftine reparații sunt cele efectuate pe mașinile noi sau aproape noi (0-2 ani) și cele pentru mașinile vechi, de peste 10 ani, acolo unde costul mediu este aproape similar și se învârte în jurul valorii de 7.800 de lei. Și în aceste cazuri, majorările față de 2017 sunt semnificative, în urmă cu trei ani costul mediu fiind sub 5.800 de lei. Cea mai mare creștere de preț este de remarcat la automobilele între 6 și 9 ani, unde costul mediu a urcat de la 5.800 de lei la aproape 9.200 de lei, conform datelor BAAR. În concluzie, costul mediu trimestrial a urcat de la 5.910 lei la 8.256 de lei, în perioada de trei dintre primele trei luni ale lui 2017 și primele trei luni ale acestui an.
” Conform analizei, costurile medii de reparații au crescut de la an la an in intervalul analizat, cu procente cuprinse intre 7% si 12,7%. Aceeasi tendintă poate fi observată și din comparația costului mediu aferent fiecărui trimestru I al anilor analizați.”, notează specialiștii Biroului.
Analiza costurilor cu piesele de schimb relevă faptul că pe întreg intervalul luat in calcul (2017-2020) ponderea medie a acestora a reprezentat circa 67% din total calculații, în timp ce ponderea manoperei este de aproximativ 19% iar cea a materialelor de vopsitorie de circa 15%, ponderi cu variații foarte mici de la o perioadă la alta.
„Tariful mediu pe ora de manoperă manifestă un trend puternic crescător , de la 91 lei în anul 2017 până la 151 lei în 2020 (trim. 1), în creștere cu 66%.”, mai notează BAAR.
Cele peste 520.000 calculații pe care s-a fundamentat analiza BAAR au fost efectuate atât de către societăți de asigurare, cât și unități de reparații auto.
Calculațiile efectuate de către societățile de asigurare au fost utilizate pentru estimarea prejudiciilor acoperite prin asigurarea RCA. In ce priveste calculațiile efectuate de unitățile de reparații auto, acestea au fost fi atât de tipul „deviz ofertă”, „deviz estimativ” sau „deviz de reparație” întocmite de service-uri pentru ofertarea, estimarea sau evaluarea costurilor de reparație.