Milioane de români mai au calitatea de cuponari, după ce în urmă cu aproximativ 20 ani au primit de la stat cupoanele de privatizare în cadrul Programului de Privatizare în Masă. Dacă sunteţi printre aceştia şi doriţi să valorificaţi aceste cupoane, ECONOMICA.NET vă spune care sunt paşii de urmat.
Primul pas care trebuie făcut este să verifici dacă acţiunile firmei mai sunt tranzacţionate la bursă. Pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (www.bvb.ro), în câmpul „căutare avansată”, de sub căsuţa „caută simbol” din partea stângă a site-ului introduceţi numele firmei pentru a afla dacă aceasta mai este listată pe piaţa principală sau Rasdaq. Dacă în dreptul societăţii scrie tranzacţionabilă, înseamnă că încă puteţi vinde acţiunile acesteia. Pentru a afla orientativ preţul pe care îl obţineţi pentru o acţiune, faceţi click pe simbolul acesteia (codul de trei sau patru litere din dreptul numelui companiei). Odată ajunţi în pagina societăţii, aveţi afişat un grafic cu preţul din ultimul an la care au fost încheiate schimburile.
Mulţumiţi de preţ sau nu, dacă încă doriţi sa mai vindeţi acel certificat, trebuie să mergeţi la Depozitarul Central, instituţia care ţine evidenţia acţionarilor fiecărei companii listate la bursă, unde vi se va elibera un extras de cont. Prin acest document vi se atestă numărul de acţiuni pe care le deţineţi, pentru că de când aţi primit acel certificat şi până în prezent, este posibil ca societatea să îşi fi majorat sau diminuat capitalul social, iar numărul acţiunilor înscrise pe cuponul primit în urmă cu 20 de ani să nu mai fie de actualitate.
Valoarea certificatului o puteţi calcula abia acum prin înmulţirea numărului de acţiuni menţionate în extrasul de cont cu ultimul preţ de tranzacţionare, cel notat de pe site-ul bursei. Atenţie, majoritatea posesorilor de cupoane a primit şi acţiuni la una sau mai multe societăţi de investiţii financiare. Pentru a putea vinde cele câteva acţiuni deţinute la aceste companii, este nevoie să solicitaţi la Depozitar şi „lista coduri confidenţiale”.
Următorul pas este să mergeţi la o casă de brokeraj autorizată. O listă a acestora se poate obţine tot de pe site-ul bursei, din secţiunea intermediari din partea stângă a paginii. Cu extrasul de cont şi lista coduri confidenţiale, dar şi cu un extras de cont bancar şi cartea de identitate, trebuie să mergeţi la una dintre casele de brokeraj de pe site-ul bursei pentru a vă deschide cont de tranzacţionare. La broker, va trebui să completaţi un ordin de tranzacţionare. După ce ordinul ajunge în bursă şi se execută, atunci banii vor fi reflectaţi în cont. Pentru a beneficia de ei, este nevoie să solicitaţi transferul acestora în contul bancar.
În cazul în care pe site-ul BVB aflaţi că societatea este delistată, atunci procesul de a obţine bani de pe urma certificatului de acţionar devine mai dificil pentru că trebuie să găsiţi o persoană dispusă să vă cumpere acţiunile respective, dar de această dată nu prin intermediul unei case de brokeraj. O soluţie este să vă adresaţi direct societăţii şi poate cei de acolo sunt dispuşi să cumpere acţiunile.
Însă in cazul în care societatea a dat faliment sau s-a desfiinţat, atunci acel certificat nu mai are nicio
valoare.