La sfârşitul săptămânii trecute au apărut primele oferte de tip nou: bazate pe preţurile de referinţă anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi în concordanţă perfectă cu noua legislaţie.
Astfel, solicitând preţul pentru un RCA pe 6 şi 12 luni pentru un Hyundai Santa Fe, de 2,2 litri, aflăm că, pentru un şofer cu vârsta între 39 şi 49 de ani, cu clasă de Bonus B7, costul RCA pe 6 luni variază între 220 lei la City Insurance şi 798 lei la Groupama. Pentru 12 luni, acelaşi tip de RCA, cu aceeaşi clasă de Bonus, are un minim de 440 lei versus 917 lei.
Dacă luăm o Dacie de 1,2 litri cu şofer persoană juridică şi Bonus B1, preţul RCA pe un an se plimbă între 736 lei la Euroins şi, cel mai scump, 858 lei, la Omniasig. Dacă cerem oferta pentru o Dacie de 1,4 litri condusă de un şofer de 40 de ani, ca persoană fizică, cu cea mai mare clasă de Bonus, B8, găsim şi cea mai mică ofertă pentru un RCA pe 12 luni:de la 246 lei la Asirom la 530 de lei la Groupama.
Maşinile din categoria 2000 de cmc şi peste au valoarea RCA cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei. Asigurarea unui BMW de 1,8 litri condus de o femeie de 62 de ani poate costa de la 472 de lei pe an la 670 de lei pe an. Toate calculele sunt făcute pentru şoferi cu domiciliul în zona Bucureşti, Ilfov, Prahova.
Cert este că, oricâte exemple am lua, cu şoferi femei sau bărbaţi, indiferent de tipul maşinii sau vârsdta şoferului, diferenţa între cea mai ieftină şi cea mai scumpă ofertă de poliţă RCA este de minimum 200 de lei. În multe cazuri, diferenţa poate fi de la simplu la dublul costului poliţei de asigurare, fără vreun argument anume, semn că piaţa este în reglaj şi în funcţie de evoluţie, iar ofertele RCA vor suporta în continuare modificări de preţuri. În plus, la unele companii, gen Euroins, s-a constat diferenţă de la o zi la alta a cotaţiei RCA pentru acelaşi tip de maşină şi acelaşi şofer. Iar diferenţa a fost de 100 de lei. În concluzie, preţurile se mişcă!
Înteresant este că ofertele cu cele mai ieftine poliţe de asigurări RCA, indiferent de profilul şoferului şi al maşinii, se regăsesc la aceleaşi companii ahtiate după cash flow-ul generat de RCA ca şi până acum, şi fix în aceeaşi ordine: City Insurance, Euroins şi Asirom.