„Am primit această ofertă pentru asigurarea locuinței + sistem fotovoltaic (4.8 kwp). Mi se pare cam mult pentru un sistem de €5.600/27.000 lei. Asigurarea acoperă TOATE fenomenele meteo. Asigurare obligatorie PAD: 130 lei/12 luni. Asigurare facultativă fără panouri fotovoltaice – Prima de asigurare 425,62 lei/12 luni , rata trimestrială: 106,41 lei. Asigurare facultativa cu Panouri fotovoltaice _ riscuri generale – Prima de asigurare 614,62 lei/12 luni, rata trimestrială: 153,66 lei. Asigurare facultativă cu Panouri fotovoltaice _riscuri generale + avarii accidentale – Prima de asigurare 830,62 lei/12 luni, rata trimestrială: 207,66 lei”.
Acest mesaj a fost postat de un prosumator pe un grup dedicat, iar semnele sale de întrebare sunt identice cu cele pe care le ridică oricare dintre prosumatorii care vor să își asigure locuința. Aflăm din acest mesaj că asigurarea locuinței este aproape de două ori mai scumpă în cazul caselor dotate cu panouri fotovoltaice decât în situația celor fără astfel de aparatură.
Înainte de a vă prezenta explicația oferită pentru Economica de unul dintre cei mai experimentați specialiști din piața asigurărilor, trebuie să menționăm că prețul asigurării PAD este stabilit prin lege și nu variază de la asigurat la asigurat, indiferent de dotările pe care le are locuința. Această asigurare acoperă strict riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren, în limita a 20.000 de euro per daună.
Asigurarea facultativă, pe de altă parte, acoperă alte riscuri, mult mai frecvente, cum ar fi daunele din inundație de conductă, daunele provocate bunurilor din locuință, daunele provocate vecinilor, daunele provocate de fenomene naturale altele decât cele acoperite de PAD (grindină, furtună etc) și, foarte important în cazul prosumatorilor, daunele din incendii.
Pe principiul oricărei asigurări, inclusiv al celei RCA
Din diversitatea riscurilor acoperite reiese și diferența de preț, pe un sistem similar cu cel aplicat oricărei forme de asigurare, inclusiv în cazul RCA. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și prețul este mai mare, astfel încât asigurătorul să își poată acoperi obligațiile din primele încasate. În cazul RCA, de exemplu, știm toți că șoferii mai tineri și cei care conduc mașini cu motoare cu capacitate clindrică ridicată plătesc mai mult, pentru că, statistic, produc mai multe daune. La fel șoferii care conduc în orașe aglomerate, de exemplu. În cazul prosumatorilor este vorba mai ales despre riscul de incendiu, care are o pondere importantă în formarea primei pentru asigurările property și care este, firesc, mai ridicat atunci când apar instalații electrice suplimentare, cum sunt cele din mecanismele fotovoltaice.
Explicația a fost oferită , pentru Economica, de Costin Tabacu, director tehnic asigurări generale la Groupama, liderul pieței de asigurări și unul dintre marii jucători din zona asigurărilor de locuință.
” Câteva informații legate de riscurile pe care le-am luat în calcul și specificul lor: